Sajtóközlemény – Film a BSA zaklatásos eseteinek eltussolásáról

Sajtóközlemény

Film az Egyesült Államok Cserkészszövetsége zaklatásos eseteinek eltussolásáról

 

2023. szeptember 6-án megjelent egy dokumentumfilm a Netflixen, mely az Egyesült Államok Cserkészszövetségében (BSA) történt, gyermekek szexuális zaklatásához kapcsolódó visszaéléseket, eltussolásokat dolgozza fel. 

Fontos, hogy elismerjük: a megtörtént esetek tragikusak; azokat mélyen elítéljük. A zaklatás bármilyen formáját, illetve a kapcsolódó ügyek tudatos elhallgatását a leghatározottabban távol kívánjuk tartani a Magyar Cserkészszövetségtől (MCSSZ). Éppen ezért mind a Cserkészmozgalom Világszervezete (WOSM), mind pedig az MCSSZ évek óta komoly szervezeti lépéseket tesz a megelőzés és a szakszerű problémakezelés területén. A filmben említett, BSA-t érintő múltbeli események napvilágra kerülésükkel megerősítették ezeket a törekvéseket.  

Hitvallásunk szerint minden esetben az áldozatok mellett állunk, megadva nekik a biztonságot, a meghallgatást és a támogatást. Hisszük, hogy az a nyitottság, amivel a gyermekvédelem kérdését kezeljük, lehetőséget ad a visszaélések megelőzésére és a korábbi esetek feldolgozására, tanulságok levonására.

A Magyar Cserkészszövetség egységes és elkötelezett abban, hogy a ránk bízott fiatalok számára biztonságos környezetet kell teremtenünk. Hisszük, hogy ifjúságnevelő munkánk alapja az a bizalom, amely vezetett és vezető között kialakul és amelynek minden esetben tiszteletben kell tartania a személyek emberi méltóságát, személyes határait. A cserkészmunkával a testi vagy lelki bántalmazás bármely formája összeegyeztethetetlen. 

Mint tanuló szervezet valljuk, hogy az átélt nehézségekből tanulva tovább kell lépnünk megteremtve egy jobb szervezet és egy jobb világ alapjait. Ezen úthoz számos eszközzel -  így például dokumentumokkal, képzésekkel, tájékoztatással - igyekszünk hozzájárulni. Célunk, hogy a vezetőinket, cserkészeinket felkészítsük a problémák felismerésére, a segítségkérés lehetőségeire, a visszajelzés fontosságára. Ezért a vezetőképzés minden szintjén kellő súllyal képviseljük a gyermekvédelem témáját, csapatainknak eszközöket adunk a biztonságosabb környezet megteremtésére, szervezetünkben pedig megfelelő jogi környezetet és folyamatokat alakítunk ki.

 

Budakeszi, 2023. szeptember 6.
 

Rudanné Németh Csenge cst. (1909.)

gyermekvédelmi szakvezető 

Kapcsolódó cikkeink