Külügy

Morzsa

Külügyi Bizottság

Ezen az oldalon hasznos információkat találsz a nemzetközi cserkészkapcsolatokról, a külföldi programlehetőségekről, a nemzetközi programok szervezésének hivatalos menetéről. Megtalálod továbbá azon személyek elérhetőségeit, akikhez tervezett külföldi vagy egyéb nemzetközi programod ügyében fordulhatsz, mind országos, mind kerületi szinten.

Elérhetőségünk: intercom@mcssz.hu

46. Kapisztrán Szent János cserkészcsapat
Bálint Patrik csst.

Dzsembori - a cserkész-világtalálkozó

Több 10 ezer cserkész az 54 millióból

A cserkész világdzsemborin, amelyet négy évente rendeznek meg, több tíz­ezer, különböző országból érkező cser­kész táborozik együtt. Ez a legnagyobb és legismertebb cserkészrendezvény a világon. Az első dzsemborit 1920-ban rendezték Londonban, 1933-ban Gödöllő volt a helyszín, 2015-ben Japán, 2019-ben pedig az Amerikai Egyesült Államokban képviselték hazánkat magyar cserkészeink.

A dzsemborin a résztvevők életkora 14–18 év. A 18 éven felüli cserkészeknek is van lehetőségük részt venni a nemzetközi találkozókon, akár segítőként (IST - International Service Team), akár vezetőként (pl. rajvezető). A dzsembori jó alkalom arra, hogy a világ különböző pontjairól érkező cserkészek közös kalandokban vehessenek részt és megismerhessék egymás kultúráját.
A dzsembori több ezer programján a fesztivál­hangulat mellett helyet kap a sport (a sziklamászástól a vadvízi evezésig), a természet­járás, a nemze­ti konyhák megismerése, koncertek, kiállítások, önkéntes programok, ka­land- és víziparkok, színházi és táncos produkciók és versenyek is. A kiutazó magyar csapatok fel­adata, hogy megismertessék és megszeret­tessék külföldi társaikkal a magyar kultúrát, ezért önálló kiállítást, prezentációkat, művészeti előadásokat készí­tenek. Általában magyar csárda is üzemel, ahol népzene és tánc mellett lehet megismerni a ma­gyar konyha ízeit.

A világdzsembori mellett két­évente rendezik meg a közép-­európai dzsem­borit. Ezt a nemzetközi találkozót a Visegrádi Négyek – Lengyel­ország, Csehország, Szlovákia és Magyarország – szervezik, több mint 1000 cserkész részvételével. A 2010-es X. találkozóra Magyarországon került sor.

A színes, élmény­dús programok itt sem hiányoztak, ahogy a kultúrák meg­ismerése, barátságok köttetése sem.