Hírek

Morzsa

Magyar Cserkészélet (1910 - 1948) online kötetbemutató - video

Megtartottuk a legújabb cserkésztörténeti kiadványunk online bemutatóját. A kötet Tabajdi Gábor és Szigeti László történészek szerkesztésében jött létre, mely a hazai cserkészetet a kialakulásától a II. világháborút követő betiltásáig huszonnégy tanulmányban elemzi az alapokat meghatározó korszakában.

Gyermekvédelmi webinárium

Az online formában megtartott webinárium célja az volt, hogy a gyermekvédelmi téma egy kiemelt területén, az online biztonság kérdéskörében képzési és párbeszéd lehetőséget kínáljon az aktív cserkészvezetői korosztálynak. A képzést a járványhelyzet miatt a kezdetektől online felületre terveztük egyrészt azzal a céllal, hogy az ország minél több pontjáról csatlakozhassanak a résztvevők, másrészt azért, hogy tapasztalatot szerezzünk az online képzések területén.

Élménynap Kaposfőn

A Somogy megyei Kaposfői Tanodát a helyi plébános, Somos László atya kezdeményezésére hozták létre, aki felismerte, hogy a helyi szegénységben élő, roma gyerekek már az első naptól hátrányban vannak az iskolában nem-roma társaikhoz képest. Az ő felzárkóztatásukra vállalkoztak az intézmény munkatársai. A Szövetség megkeresését örömmel fogadták, ahogy a gyerekek is; kíváncsian és szeretettel várták a cserkészeket.

Önkéntesmentor-képzés vol.2

Az MCSSZ munkatársaiként dolgozó csapatmentorok kidolgozták az Önkéntesmentor-képzést, mely a tervek szerint három hétvégéből épül fel. Céljuk ezzel az, hogy az általuk felhalmozott tudást és ismereteket átadják olyan cserkészeknek, akik nyitottak a cserkészcsapatok fejlesztésére és támogatására. Ennek a folyamatnak a második képzési alkalma zajlott le 2020. november 14-én, 34 fő részvételével az online térben.

ÖsszeSzövő - új oldal, újra játék

Őrsvezetők, figyelem! Elkészült a vetélkedőnk honlapja, mától minden naprakész a közös játékhoz. Emellett megújult az Össze-SZÖVŐ logója, ezentúl kék a Mi színünk! Múlt hétfőn elindult a regisztráció és az első forduló is, mely január 5-ig tart. Böngésszétek a honlapot, és regisztráljatok az első fordulóra! Minden magyar cserkészszövetség tagját szeretettel várjuk a vetélkedőn, legyen az óceánon, tengeren-, és bármilyen határon innen és túl. A vetélkedőt a Lépj át a határaidon! projekt támogatja.

Tematikus Továbbképzést ajánlunk

Az MCSSZ 2021. januárjára két TTK-t is tervez, amiket a járvány-helyzettől függő formában tartunk meg. Ha kell, online is. Az egyik az IT, a másik pedig forrásteremtés, az adománygyűjtés következő szintje. Mindkét program a Lépj át a határaidon! projekt támogatásával valósul meg.

INDABA - online lelkiségi konferencia

Jövő péntek (december 5-én) este kezdődik a rendhagyó éves cserkészvezetői találkozó, ahol hivatalosan megnyitjuk a következő tematikus évet, melynek fókuszában a lelkiség lesz. Addig is az esemény facebook oldalán megtalálhatjátok legfrissebb híreinket, a programok leírását és sok más hasznos tudnivalót. Annyit már most elárulhatunk, hogy foglalkozunk BiPi lelkiségével, ebben Kuti Verus csst. (1604.) lesz a kalauz. Megbeszéljük, miért ne féljünk a lelki neveléstől, tartunk módszertani börzét, valamint szó lesz a lelki fejlődéslélektanról is. Az INDABA-t a Lépj át a határaidon! projekt

INDABA 2020 – Vele(d). Teszek. Érte(d).

Neked is fontos a lelki nevelés? ⏩Ezzel szemben mennyit foglalkozol vele nevelési munkád során? ⏩Szokott lenni olyan érzésed, hogy legalább teológiai tanulmányokat kéne folytatni ahhoz, hogy hozzá merj szólni a témához? Hogy nem vagy illetékes? Van egy jó hírünk! "Mert csak én tudom, mi a tervem veletek!" (Jer 29, 11-13) A 2020-as idei év rengeteg kihívást, nehézséget tartogat(ott) számunkra, amelyre csak összefogva tudtunk eddig választ adni, legyen az a magánéletünk vagy cserkészvezetői munkánk. Ezért az Örömhír terjesztése fontosabb, mint valaha! Az idei Indaba ezért a fent olvasható

Országos Elnökség tájékoztatása a koronavírus témájában XIV.

Kedves Cserkésztestvérek! Az elmúlt napok szomorú hírekkel szolgáltak mindannyiunk számára. Újra a fizikai bezárkózás és elszigetelődés idejét éljük. Ismét változtatni kell működésünkön, hogy alkalmazkodjunk a helyzethez, ismét meg kell keresnünk, hogy ebben a rendkívüli helyzetben hogyan tudjuk jól kísérni és nevelni a ránkbízottakat. De ne hagyjuk, hogy a körülmények elsodorjanak bennünket! Inkább – BiPi szavaival élve – nézzünk előre, s hajtsuk magunk a csónakunkat! Vegyük számba a lehetőségeket, éljünk velük jól és tegyünk meg mindent, ami tőlünk telik!

Online INDABA a Lelkiségről

Az INDABA nem csak a cserkészvezetők egyik legnagyobb találkozási pontja, hanem a tematikus év hivatalos nyitó eseménye is. Az idei tematikus év célja, hogy a lelkiség kapjon nagyobb hangsúlyt és erősödjön mozgalmunkban, ezért az INDABA házigazdája a “Mustármag” lelki nevelési munkacsoport lesz, akik egy rendhagyó, az eddigiektől jelentősen eltérő, de annál izgalmasabb programmal készülnek!