A cserkésztáborok is lehetnek még zöldebbek?!

Április 18-ára a Zöld Munkacsoport újabb tematikus továbbképzést hirdetett, ezúttal kimondottan abból a célból, hogy táboraink (csapat, VK, kerületi, szakági, stb.) ökológiai lábnyomát csökkentsük. Bíztunk benne, hogy tarthatjuk személyesen, de ez alkalommal egy online formára volt lehetőségünk csak.

Az elmúlt évben egyeztettünk szakmai szervezetekkel (pl.: Nemzeti Park Igazgatóságok, Erdészetek, Népegészségügy, civil szakértők, stb.), így számunkra is elkezdett jobban körvonalazódni, hogy milyen irányban fejleszthetnénk tovább környezettudatos szemléletünket. Ha valljuk, hogy a nevelés elsősorban példa, akkor a környezettudatos nevelésben is igyekezzünk jó példát mutatni cserkészeinknek - és általuk a szélesebb társadalomnak.

Sok csapatnak van már tapasztalata a kapcsolódó témákban, ezeket is szerettük volna szélesebb körben megosztani, így segítve közös munkánkat egy jobb világért.

Reméljük, hogy megtarthatók lesznek idén a táborok, még jobban reméljük, hogy ennek az alkalomnak a segítségével még fenntarthatóbbak is lesznek ;)

A nap folyamán az alábbi témákat jártuk körül:

  • Hulladékmentes táborozás (bevált módszerek, beszerzési tippek, csomagolás-mentesség)
  • Tapasztalatcsere: bolygóbarát GH, bevált receptek, programötletek, nevelési szemlélet 
  • Tábori higiénia: jogi környezet, konkrét példák lebomló megoldásokra, "Van-e jobb a latrinánál?"
  • Tábori Zöldfelelős - egy új tisztség meghonosítása a mozgalomban  

Készültünk egy Táborszervezői zöld-checklist-tel, ezt is bemutattuk. Egyénileg és közösen is végignéztük, milyen szempontsort érdemes végiggondolni a különböző cserkészprogramok szervezési és megvalósítási időszaka alatt.

A programot a Lépj át a határaidon! projekt támogatja.

Kapcsolódó cikkeink