Sajtóközlemény – Demokráciára nevelés: igen! Pártpolitika: nem!

A cserkészet pártpolitikától mentes ifjúsági mozgalom.

A Magyar Cserkészszövetség vallásos ifjúságnevelése során felelős állampolgárokat nevel. Tevékenységünk  fontos része a társadalmi felelősségvállalásra és a demokráciára nevelés. Cserkészeinket arra biztatjuk, hogy legyenek tájékozottak a közéletben, gyakorolják állampolgári kötelességeiket és jogaikat, így minden demokratikus választás alkalmával éljenek szavazati jogukkal. Minden állampolgár, így minden cserkész pártpreferenciája, bármely jelölt esetleges támogatása azonban saját magánügye. 

A hazánkban közelgő országgyűlési választásokat megelőző – már jelenleg is zajló – kampányidőszakban előfordulhat, hogy cserkészeink politikai szereplőkkel találkoznak. Minden politikai szereplőt arra kérünk, hogy tartsák tiszteletben a cserkészet pártpolitikai semlegességét, és előzetes engedély nélkül ne készítsenek, ne tegyenek közzé rólunk, tagjainkról készült felvételeket. Amennyiben a felvétel készítésére a résztvevő cserkészek engedélyt adtak, annak nyilvános felhasználásáról egyeztessenek a Magyar Cserkészszövetséggel (kommunikacio@mcssz.hu).

Felhívjuk tagságunk figyelmét arra, hogy ahogyan Szövetségünk megalakulása óta mindig is: pártrendezvényeken, kampányeseményeken nem megengedett tagjaink számára a cserkészegyenruha viselése. Kérjük az ilyen jellegű események szervezőit, hogy tartsák ezt tiszteletben!

Jelen állásfoglalásunkat nyilvánossá tettük a Magyar Cserkészszövetség tagsága számára, és elektronikus formában elküldtük a parlamenti pártoknak.

A témában korábban már adtunk ki közleményt (2019), melyet most megerősítünk.

 

Magyar Cserkészszövetség

 

Kapcsolódó cikkeink