Önkéntesmentor-képzés – záróhétvége

Június 18-20-i hétvégén, nagyszerű nyári időben, a gyönyörű nagykovácsi Teleki-Tisza kastély közvetlen közelében és kertjében, 14 önkéntesmentor-jelölt részvételével szerveztük meg a képzés utolsó hétvégéjét.

Sajnos a járvány kreatív megoldások elé állított minket, ami a képzési hétvégéket illeti, de az ősszel megrendezett első közös hétvége óta nem tudtunk ekkora létszámban együtt lenni, így külön öröm volt a személyes találkozás. Ezen a hétvégén nagy hangsúlyt fektettünk a gyakorlatok megismertetésére. Szerettünk volna a résztvevőknek saját élményt adni azokkal a tréning gyakorlatokkal kapcsolatban, melyeket ők maguk is tovább tudnak majd vinni. Igyekeztünk például a feldolgozási módok közül is többet bemutatni, és minél több eszköz felhasználási lehetőségét is megismertetni.

Pénteken a motivációs mesetérkép rejtelmeibe vezettük be a jelenlévőket. A Magányos Teknőskirály teknőjéről begyűjteni a könnyező moha egyetlen cseppjét nem egyszerű feladat. 2,5 – 3 óra alatt sikerült csak megtennünk, így az egész estét erre szántuk.

Szombaton a reggeli áhítatot, majd az étkezést követően a bejelentkező körrel kezdtünk, majd rögtön bele is vágtunk az online alkalmakról olyan nagyon hiányolt outdoor gyakorlatokba, melyeken Pásztor Orsolya és Gál-Várady Tamara irányítása mellett vehettek részt a jelöltek és szerezhettek róluk sajátélményt. A gumicsizmás gyakorlatot, illetve az arra való visszajelzést követően páros és csoportos vezetéses gyakorlatokat végeztünk, melyek a vezetés, támogatás, segítés közti különbségek megtapasztalására adtak teret. Bár igyekeztünk árnyékos helyeket találni az együttlétekhez, azért a kánikula így is próbára tette a társaságot. Az ebéd után a Négy sziget, majd két csoportban a Manó sorompó gyakorlat keretein belül kellett a jelenlévőknek a problémamegoldó és  az együttműködő készségüket tréningeztetni.  Az estét az ünneplésnek és az érdemek elismerésének szenteltük: a jelenlévők mindegyike büszkén viselheti majd a jövőben egyenruháján a csapatmentorok jelvényét.

Vasárnap a szentmisén és istentiszteleten kívüli időt szintén outdoor feladatokra használtuk ki. Így volt lehetőség az óriás ugrókötél és a mosómedvekör kipróbálására is.

A hétvége záró akkordjaként a GeoCsero ládákat és a mentordobozokat adtuk át a kerületeknek és szövetségeknek az újdonsült mentorokon keresztül. Ez utóbbi egy olyan bőséges alapkészlet, mely rengeteg eszközt tartalmaz ahhoz, hogy mentoraink minél színesebb és érdekesebb foglalkozásokat tudjanak tartani.

Akik pedig reményeink szerint ezeket a dobozokat és a bennük lévő eszközöket minél gyakrabban fogják a csapatok javára használni és kamatoztatni azok a Magyar Cserkészszövetség és a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség önkéntesmentor-képzésének első évfolyamában végzett cserkészvezetők. Név szerint:

Babos Gábor csst. (1507.), Balogh Gergely csst. (902.), Benedek Bernadett csst. (RMCSSZ 14.), Csémi Ildikó cst. (SZMCS 23.), Forgács Márton csst. (937.), Izsák Lívia csst. (SZMCS 24.), Jakab Rita csst. (1926.), Kantár Kristóf csst. (SZMCS 7.), Kassai Csaba cst. (431.), Nagy Károlyné cst. (786.), Solymosi Balázs cst. (205.), Szöllősy Vágó János cst. (96.), Takácsik Zsombor cst. (903.), Tihanyi Dóra csst. (1909.)

A programot a Lépj át a határaidon! projekt támogatja.

Kapcsolódó cikkeink