Önkéntesmentor-képzés – módszertani délutánok

Az önkéntes csapatmentorok módszertani eszköztárának bővítésére a képzésükön felüli, fakultatív alkalmakat is szervezünk, amelyeken különböző, a csapatok fejlesztésére alkalmas gyakorlatokról és játékokról szerezhetnek sajátélményt a résztvevők.

Erre legelőször február 12-én került sor. Akkor még volt lehetőségünk személyes találkozóra. Majd a vírushelyzet miatt az áprilisi délutánt már online rendeztük meg. Mindkét alkalommal elsősorban kommunikációs tréningek megtartásához adtunk módszertani segítséget. Februárban többek között az egy illetve kétirányú kommunikáció megtapasztalására szolgáló rajzolós feladat mellett, egy csoportos, a kommunikáción alapuló, problémamegoldó gyakorlatot végeztek el a jelenlévők. Áprilisban az online térben egy érvelési gyakorlatot próbálhattak ki. Majd megtapasztalhatták, hogy ilyen körülmények között is van lehetőség a csoportos kommunikáción alapuló problémamegoldás fejlesztésének.

A májusi módszertani délután már személyes formában kerülhetett megrendezésre. A kezdő, energetizáló tapsolós játék után belevágtunk a nagyobb lélegzetvételű gyakorlatokba, melyek közül az első az aknakeresős labirintus volt. A csoport hatékony taktikát alkalmazva bőven az időkereten belül megoldotta a gyakorlatot, majd a feldolgozó körben elemeztük a hatékonyság okát, a gyakorlat variációs lehetőségeit. Ezt követően a Terített asztal elnevezésű gyakorlatot ismertettük, majd hagytunk egy kis időt a csoportnak, hogy kialakítsák a megoldási módszerüket, mielőtt belevágnak a feladatba. Miután egyszer megoldották, lehetőséget kaptak a közben megélt tapasztalatokat beépítve még egyszer kipróbálni a játékot. A második esetben már kevesebb idő alatt jutottak el a megoldásig, hatékonyan alkalmazva a tanultakat. A Díszítő nyolcas elnevezésű gyakorlat a különböző kommunikációs technikákkal nehezített együttműködésen alapuló problémamegoldásra helyezte a fókuszt.

Az alkalmat egy botos játék különböző variációval folytattunk, majd szintén a bot segítségével megvalósuló zárókörrel fejeztük be. Az itt feljött sok-sok kérdés megválaszolására hosszabb időt is szántunk.

 

A programot a Lépj át a határaidon! projekt támogatja.

Kapcsolódó cikkeink