Lezárult az Imre herceg terv – Közelebb egymáshoz projekt

A május végén záruló „Imre herceg terv – közelebb egymáshoz” című projektben az MCSSZ két fő célt tűzött ki maga elé: egyrészt a cserkész mozgalom működését támogatandó a közösségi nevelés minőségi továbbfejlesztését, másrészt ennek az értéknek a széleskörű elterjesztését.

A projektidőszak alatt 2017. októbere és 2021. májusa között elértünk több mint 9600, 25 év alatti, Budapesten és Pest megyén kívül élő fiatalt, létrejött a projekthez kapcsolódóan 14 új kisközösség (csapat), elkészült 3 új képzési módszertan, működött a mentorhálózat, hogy az összesen több mint 200 megszervezett programot, a beszerzett eszközöket ne is említsük.

A sajtótájékoztatón a projekt kapcsán elhangzott pódiumbeszélgetést a Facebook oldalunkon közzétett videókban tudjátok megtekinteni, jó szívvel ajánljuk (két részletben éritek el, az elsőt itt találjátok).

 

A Magyar Cserkészszövetség sajtóközleménye:

Az MCSSZ több mint 13.000 fős tagságával jelenleg hazánk legnagyobb ifjúsági szervezete, amely közel 3.000 önkéntes vezetővel végez heti szinten önkéntes munkát „egy jobb világért”. Az ifjúságnevelő tevékenység támogatására indította a szövetség 2017. október 1-jén az EFOP-1.3.6-17-2017-00001 azonosítószámú projektet, amely most, 2021. május 31-én zárul. Ezalatt az időszak alatt több mint 20 ezer fiatalt szólított meg az MCSSZ a projekt keretei között.

A május végén záruló „Imre herceg terv – közelebb egymáshoz” című projektben az MCSSZ két fő célt tűzött ki maga elé: egyrészt a cserkész mozgalom működését támogatandó a közösségi nevelés minőségi továbbfejlesztését, másrészt ennek az értéknek a széleskörű elterjesztését.

Céljaink választásának egyik fő motivációja volt, hogy az általunk képviselt közösségi nevelés megismerését lehetővé tegyük a hátrányos helyzetű területeken élő, illetve a hátrányos helyzetű, 8 és 25 év közötti gyermekek és fiatalok számára.

Éppen ezért programjaink során arra törekedtünk, hogy ne csak egy jó programot tartsunk a gyerekeknek, hanem magát a cserkészmódszert adjuk át a velük foglalkozó felnőtteknek. Rendszerint együttműködtünk a lokális segítő szervezetekkel, abban bízva, hogy a közös gondolkodással hosszú távú, a projekt keretein túlmutató eredményeket érünk el az egyenlő esélyek megteremtése érdekében. Erről a programtípusról egy összefoglaló videó is készült.

Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, elengedhetetlen volt mozgalmunk belső megerősítése, elsősorban önkéntes vezetőink, és szervezeti egységeink támogatása. A projekt alatt kiépített csapatmentorhálózatnak köszönhetően új csapatok alakultak, modernizálódott a belső kommunikációnk, különböző, már meglévő és új területekhez kapcsolódó kiadványokkal, oktatóanyagokkal, illetve új élménypedagógiai programokkal és eszközökkel gazdagodott mozgalmunk módszertani tárháza. A cserkészélethez szorosan kapcsolódó témákon (pl. táborozás, vezetési ismeretek) túl kiemelt figyelmet szenteltünk a gyermekvédelemnek: kiadvány készült, vezetői konferenciákat, beszélgetéseket tartottunk szakemberek segítségével.

Az elmúlt három évben elértünk több mint 9600, 25 év alatti, Budapesten és Pest megyén kívül élő fiatalt, létrejött a projekthez kapcsolódóan 14 új kisközösség (csapat), elkészült 3 új képzési módszertan (gyermekvédelem, romológiai ismeretek, vezetéstudomány), ezekkel pedig bőven teljesültek a projekt eredményességének biztosításához meghatározott mérőszámok.

Mindvégig szem előtt tartottuk, hogy az elért sikereinknek hosszú távú hatásai legyenek, a projekt végeztével hasznosítani tudjuk az ezen időszakban gyűjtött tapasztalatokat. Az elmúlt évek során szervezett kb. 200 program élményeit, tanulságait őrizzük és visszük tovább magunkkal, hogy megújult erővel folytathassuk több mint száz éve zajló ifjúságnevelő munkánkat.

A projektzárás kapcsán szervezetünk két képviselője a Bonum TV Délelőtt című műsorának vendége volt.

A programot az Imre herceg terv - közelebb egymáshoz projekt támogatja.

Kapcsolódó cikkeink