Vezetőképzéseinkben is egyre közelebb egymáshoz

Vezetőképzési Konferencia hagyománya régre nyúlik vissza, de a 2020-as évtől a szervezők fokozott figyelmet fordítottak arra, hogy ne csak a Magyarország területén lévő vezetőképzőket, hanem a Kárpát-medence, sőt az egész világ magyar cserkészvezetőit is összekösse. Hiszen, a képzéseink hasonló alapokon nyugszanak. 

Idén január 15-17-e között valósult meg ez a rendezvény az Összmagyar Cserkésziroda szervezésében 48 cserkészvezetővel.

A tavalyi évhez hasonlóan személyes részvételű Konferenciára készültünk, de a járványhelyzet, mint sok minden más, ezt is felülírta. Ugyan elveszítettük a személyesebb, kötetlenebb esti beszélgetések lehetőségét, ugyanakkor a kényszerű helyzet, az online felületre való áttérés pozitívuma, hogy sokkal többen tudtak bekapcsolódni például a tengeren túlról. A szervezők tapasztalata és a visszajelzések alapján is egyöntetű, hogy a rendezvény sikeres volt, a lehetőségeinket mind kiaknáztuk.

A háromnapos esemény minden napját egy kötetlenebb beszélgetést biztosító „Kávézó”-val nyitottuk és zártuk, hogy a résztvevők belerázódjanak a technikába és legyen lehetőségük jobban kifejteni a közösen feldolgozott témák során felmerülő egy-egy személyesebb kérdést. A Konferencia első napján, pénteken közös szakmai programon vettek részt a jelenlévők, szombaton két szekcióban és azokon belül kiscsoportokban dolgoztunk, majd a vasárnapot szintén közös szakmai beszélgetéssel zártuk.

A résztvevők technikailag felkészülve, lelkesen jelentkeztek be péntek délután a Zoom beszélgetésbe. Egy közös kezdő imádság és a bevezető információk után, kiscsoportban ismerkedtek a résztvevők. Majd a nonformális tanulási módszerekkel ismerkedhettek, melyeket a képzésekbe könnyedén be tudnak majd építeni.

Szombaton a segédőrsvezető és őrsvezető képzésekkel foglalkozók az egyes képzések bemutatásával kezdték, majd a különböző képzések szerepét vitatták meg, illetve az elő- és utóképzések szerepe is terítékre került. A kiscsoportos interaktív beszélgetések után egy meghívott előadóval a gyermekvédelem és a cserkészet kapcsolatáról és ebben a képzések szerepéről folyt a beszélgetés. A segédtiszti és tiszti képzések vezetői szintén a képzéseik különbségeit és hasonlóságait keresték, valamint fontos szerepet kapott a jövőbeli együttműködések kérdésköre: hogyan valósulhat meg, miben segíthetjük egymást?

A harmadik és egyben zárónap alkalmával a képzési kompetenciák témakörével foglalkoztunk. A VK konferencián a koronavírus járvány alatt alkalmazható már bevált, vagy használható jó gyakorlatok és ötletek átbeszélésére is szenteltünk időt.

Az online VK konferencián résztvevők új ötletekkel, bevált gyakorlatokkal és szakmai tudással gyarapodtak. A háromnapos konferencia jó hangulatban telt és külön öröm volt, hogy minden magyar cserkészszövetségből voltak résztvevők.

A programot a Lépj át a határaidon! projekt támogatja.

 

Kapcsolódó cikkeink