Csapatalapítás felnőttként - beszélgetéssorozat

Februárban a Felnőttcserkész kabinet közreműködésével útjára indítottunk egy beszélgetéssorozatot, mellyel egy speciális célcsoportot szólítottunk meg: csapatalapítást tervező vagy alakuló csapatban aktívan tevékenykedő felnőtteket, illetve olyan vezetőket, akik az alakuló csapatokat szívesen mentorálnák a jövőben. Az alkalmak tehát az önkéntes mentorhálózat jelöltjei számára is relevánsak, hiszen első kézből találkozhattak a fiatal csapatok kérdéseivel, aggályaival.

Az eltelt időszakban 3 alkalom valósult meg, a sorozat 4. részét május 28-ára tervezzük. Úgy tapasztaljuk, hogy a kezdeményezés hiánypótló, az online tér előnyeit pedig maximálisan ki tudjuk használni, hiszen rengeteg vidéki, de határon túli és nyugat-európai hallgatót is köszönthettünk a felületen keresztül. Erre biztosan nem lett volna lehetőségünk, ha személyes megjelenést igénylő programot szervezünk. Az alkalmakat általában 20-50 fő közötti létszámmal tartottuk meg, attól függően, hogy milyen témakört érintettünk aznap.

Azt látjuk, hogy jó néhány olyan gyakorlati kérdés foglalkoztatja az alakuló csapatokat, amikre önállóan, gyakorlat nélkül nehezen találni a választ, ezért kifejezetten nagy segítség, ha kapcsolatba léphetnek egymással, tapasztalatot, tippeket gyűjthetnek egymástól, vagy feltehetik kérdéseiket.

A 1,5-2 órás találkozókon megismerkedtünk néhány fővároshoz közeli, “rutinosabb” csapatalapítással, az ő sikereikkel, nehézségeikkel és aktuális helyzetükkel. Bemutatkozott néhány vidéki kistelepülések számára példaként működő fiatal csapat és csapatparancsnok, valamint beszéltünk a cserkészmódszer elemeiről, a cserkésziesség kérdésköréről.

Látjuk, hogy járványhelyzet az alakuló csapatoknak különös nehézséget jelent, de bízunk benne, hogy az ilyen tudásmegosztó alkalmak segítik a felkészülésüket az aktív cserkészmunkára. Célunk, hogy lehetőség szerint folytassuk ezt az elkezdett munkát és támogassuk őket a hosszú folyamat során.

Május 28-i alkalmunk témája a toborzás és a mentorcsapat szerepe.

A programot a Lépj át a határaidon! projekt támogatja.

 

Kapcsolódó cikkeink