Élménynap Kaposfőn

A Somogy megyei  Kaposfői Tanodát a helyi plébános, Somos László atya kezdeményezésére hozták létre, aki felismerte, hogy a helyi szegénységben élő, roma gyerekek már az első naptól hátrányban vannak az iskolában nem-roma társaikhoz képest. Az ő felzárkóztatásukra vállalkoztak az intézmény munkatársai. A Szövetség megkeresését örömmel fogadták, ahogy a gyerekek is; kíváncsian és szeretettel várták a cserkészeket.

Az élménynap programját úgy állították össze szakértő munkatársaink, hogy a gyerekek számára izgalmas, élvezetes, játékos és ugyanakkor kihívást jelentő legyen, miközben a cserkészettel is jobban megismerkednek. A cél az volt, hogy átadjuk nekik azt az üzenetet, hogy szabályok betartásával is lehet jót játszani és jól érezni magunkat.

A cserkészmódszer alapján felépített programban a gyerekek megismerése után egyszerű szociometriai játékokkal vezették rá őket az alapvető információkra (mióta van cserkészet, hány cserkész van Magyarországon, ki volt az alapító, stb). Nagy élvezettel szavaztak a lábukkal, és izgatottan várták mindig a következő kérdést. Mozgásos játék segítségével beszélgettek velük arról is, hogy mi mindent szeretnek és csinálnak a cserkészek.

A kiskamasz korosztályra jellemző hatalmas energiákra számítva ügyességi-gyorsasági játékokkal, fogócskával, és futkosós játékokkal készültek. A programban szerepet kapott az együttműködés fejlesztés is, minthogy ez a cserkészet egyik alapértéke, ezért csapatjátékok és szabályjátékok is voltak: sorverseny, amely során építeni kellett, activity, ahol csapatokban kellett egymást segíteniük. 

A cserkészetben fontos az ajándékozás, a másokért tett jócselekedet. Ezért vittek nekik apró ajándékokat, amelyeket névhúzás formájában kaptak meg. Majd arra kérték őket, hogy egymást ajándékozzák meg vele. Ez a játék is nagyon népszerű volt, a cserkészeink sok örömet fedeztek fel a gyerekek arcán. A program közös vacsorával zárult.

Az Élménynapot az Imre herceg terv - közelebb egymáshoz projekt támogatta.

Kapcsolódó cikkeink