Országos Elnökség tájékoztatása a koronavírus témájában XIV.

Kedves Cserkésztestvérek!

Az elmúlt napok szomorú hírekkel szolgáltak mindannyiunk számára. Újra a fizikai bezárkózás és elszigetelődés idejét éljük. Ismét változtatni kell működésünkön, hogy alkalmazkodjunk a helyzethez, ismét meg kell keresnünk, hogy ebben a rendkívüli helyzetben hogyan tudjuk jól kísérni és nevelni a ránkbízottakat. De ne hagyjuk, hogy a körülmények elsodorjanak bennünket! Inkább – BiPi szavaival élve – nézzünk előre, s hajtsuk magunk a csónakunkat! Vegyük számba a lehetőségeket, éljünk velük jól és tegyünk meg mindent, ami tőlünk telik!

Mik tehát most a körülmények, amikkel meg kell birkózni? A 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 5. §-ban megfogalmazott korlátozó rendelkezések értelmében nem tarthatunk személyes jelenlétet igénylő programokat: őrsgyűléseket, túrákat, portyákat, képzési hétvégéket – semmilyen olyan programot, amely gyülekezéssel járna, legyen az zárt térben vagy szabadban.

Cserkészmunkánk tehát – hasonlóan a tavaszi időszakhoz – ismételten az online térbe kényszerül. Legyünk hálásak az elmúlt hónapok adta lehetőségekért és dolgozzunk azon, hogy a következő időszakban is minél cserkésziesebb módon tudjuk végezni feladatunkat!

Bíztatunk minden őrsvezetőt, rajparancsnokot, hogy online vezetőségik formájában osszátok meg egymással a jól bevált módszereket, játékokat, ezzel segítve egymást! Kérjük a csapatparancsnokokat, hogy keressék meg a módját annak, hogy a csapatok között is minél több jó kezdeményezés kerüljön megosztásra! Kérjük a kerületi elnökségeket, hogy szervezőmunkájukkal támogassák ezeket az erőfeszítéseket, keressenek új formákat, teremtsenek új lehetőségeket a kerületen belüli mentorálásra! Igyekezzünk az általunk kigondolt ötleteket egymással megosztani, mások számára is elérhetővé tenni!

Az ötletek, programjavaslatok egyik formája lehet az Online Módszertani Gondolatok Cserkészeknek nevű Facebook csoport is, melyet most is szeretettel ajánlunk mindenki figyelmébe. Igyekezni fogunk, hogy újabb és újabb tartalmak jelenjenek itt meg – és kérünk Benneteket is, hogy bátran osszátok meg ötleteiteket itt!

Tekintettel arra, hogy a cserkészmunka egészen új formáit kell kidolgoznunk a következő hónap(ok)ra, különleges fontosságú, hogy összefogva és egymást segítve végezzük nevelő munkánkat. Mutassunk példát: cserkészként ebben a helyzetben is keressük azt, hogy hogyan tudunk egymás, a ránkbízottak és az egész társadalom segítségére lenni!

A koronavírus-járványhoz kapcsolódó döntésekről az Országos Elnökség továbbra is e-mailben, az Országos Hírlevélen keresztül, illetve az MCSSZ Országos Elnökség Facebook oldalán keresztül tájékoztat Benneteket. Kövessétek ezen fórumokat is figyelemmel!

Jó munkát!

Az országos elnökség nevében:

Hegyi Armand csst. (105.)
országos vezetőtiszt

Kapcsolódó cikkeink