Új játék! GeoCsero

Vagány kincskereső játékot fejlesztett a projektiroda szakmai csapata a cserkészet népszerűsítésére, hogy legyen egy új, szabadtéri, izgalmas játék (a kézműveskedős programok mellett), ami a cserkésztudásból is ad egy kis ízelítőt. Ez a GeoCsero!

A Magyar Cserkészszövetség gondozásában zajló Európai Unió által támogatott projekt célja a cserkészetet minél több gyermekkel és fiatallal megismertetni szerte az országban, különös tekintettel a hátrányos helyzetű gyermekekre. Ezért kidolgoztak GeoCsero néven egy játékos szabadtéri kincskereső programot, amelyet számos gyermekotthonba kívánnak elvinni.

A GeoCsero játék időtartama - a résztvevők létszámától függően - nagyjából 2-3 óra. A programot vegyes korosztályra tervezték, akár középiskolások számára is élvezetes lehet. A program közös bemutatkozással és közösségépítő, vidám cserkészjátékokkal kezdődik, majd 4-8 fős csapatokban indulhatnak a gyerekek a kincs keresésére. Az indító állomáson egy rövid felkészítést tartanak, így a gyerekek megismerkednek a térkép, a tájoló és az önmértékek használatával, amelyeket a feladatok során gyakorlatban is alkalmazniuk kell. A hat állomásból álló akadálypályán trükkös feladatok megoldásával juthatnak el a célig, ahol apró, de a mindennapokban is hasznos ajándék várja őket. A programot egy közös métázással, vagy más csapatjátékkal zárják.

Helyszín és időpont: 

2020. október 22. - Dunakeszi

2020. november 4. - Tarhos

2020. november 5. - Elek, Gyula

2020. november 6. - Kaposfő

A program szakmai célja egyrészt a cserkészet értékeinek indirekt, élményszerű megismertetése, mint például a tájékozódási képesség, a csapatban való gondolkodás, a kreatív problémamegoldás és az ismeretek adaptív alkalmazása. Másrészt az, hogy a megvalósításban résztvevő cserkészek érzékenyebbé váljanak a hátrányos helyzetű gyerekekre, társadalmi csoportokra, és így lehetővé váljon a kapcsolódás kialakulása.

A játék megvalósítása felajánlás az MCSSZ részéről, az intézmények számára semmilyen költségvonzata nincs.

A programot az Imre herceg – közelebb egymáshoz elnevezésű projekt támogatja.

 

Kapcsolódó cikkeink