Vadonlakó szakági tábor

Az idei évben a Magyar Cserkészszövetség Vadonlakó Szakága a VI. táborát tarthatta meg, melyre a Sztrilich Pál cserkészparkban került sor. A tábornak célja volt a Vadonlakó Jelöltek felkészítésének befejezése, majd próbáztatása, a már képesített Vadonlakó Cserkészek számára továbbfejlődési lehetőség biztosítása, valamint a Szakág közösségének építése.

A tábor első napján a jelöltek alvóhelyeik megépítésével foglalatoskodtak: elkészültek a tábori ágyak, valamint ponyvák kerültek a fekhelyek, illetve rakodófelületek fölé. A táborlakók másik fele leginkább függőágyakban vagy már korábban megépített ágyakban aludt -- ezek előkészítése jóval kevesebb időt vett igénybe, így számukra már ezen a napon elkezdődhetett a szakmai program: lehetőség volt meghallgatni, ki milyen vadonlakós tevékenységet végzett a tavalyi tábor óta, valamint bevezető előadások hangzottak el a táborban szereplő projektekről, mint a tűzgyújtás, faragás és gyapjú-megmunkálás.

A tábor további része a Jelöltek számára az alapképzés különböző részeinek elsajátításával, a belőlük való próbázással telt: többek közt kanalat faragtak, széket, padot készítettek csapolással, növényismeretet, tájékozódást gyakoroltak, természetes anyagokból menedéket építettek, valamint részt vettek az Egészségügyi Szakág vezetésével zajlott képzésen. Ez idő alatt a Vadonlakó Cserkészek haladhattak előre projektjeikkel, részt vehettek tájékozódási gyakorlópályán, portyán. Már korábbi években előkerült, de nem sokat gyakorolt témák is élénkebben előkerültek: volt több alkalmas ‘tanfolyam’ a nyomolvasásról, valamint az egyik délelőtt során a tábori körülmények közti pékáru-előállítással lehetett próbálkozni: ez meglehetősen nagy sikerrel zajlott le.

A tábor vége felé került sor a Vadonlakó Jelöltek 24 órás zárópróbájára, melyet sokan sikeresen teljesítettek, így a tábort már ők is Vadonlakó Cserkészként hagyhatták el. Az utolsó délután -- a próbázók visszaérkezése után -- a lakoma elkészítésével zajlott. Sokféle étel készült: mind sós, mind édes, és sikerült még egy tortát is készíteni.

„Összességében táborunk jól telt, a résztvevők fejlődtek, jól érezték magukat, valamint közösségünk is épülni tudott.” – írta összefoglalójában Szemerédi Levente.

A szakági programot a Lépj át a határaidon!  projekt támogatta.

Kapcsolódó cikkeink