Országos Elnökség tájékoztatása a koronavírus témájában XII.

Elmúlt a nyár, de sajnos a vírus továbbra is a környékünkön ólálkodik. Az elkövetkező cserkészévben is kiemelt figyelemmel és óvatossággal kell eljárnunk magunk és a ránk bízottak egészsége érdekében. Ehhez szeretnénk számotokra pár segítő gondolatot adni. Mindenekelőtt azonban engedjétek meg, hogy megköszönjük azt a rengeteg munkát, amit a csapattáborokba fektettetek! Köszönjük, hogy a legtöbben igen körültekintően és a szabályokat, iránymutatásokat betartva jártatok el! Ahol esetleg probléma akadt, ott is igen talpraesetten és példamutatóan cselekedtetek. Köszönjük ezt nem csak Szövetségünk, de az összes táborozó cserkész, és szüleik nevében is!

 

A cserkészév indulásához az alábbi gondolatokat szeretnénk fűzni. Elsősorban – a tavaszi időszakhoz hasonlóan – most is úgy látjuk, hogy a cserkészmunka kereteihez az országos és helyi hatóságok utasításai mellett az oktatási intézményekre vonatkozó aktuális szabályok az irányadóak. Amíg tehát cserkészeid járhatnak iskolába, addig nem látjuk akadályát a cserkészközösségben történő találkozásoknak sem. Amint úgy értesülsz, hogy egy vagy több cserkészed – bármely oknál fogva, akár mert őnáluk merült fel a fertőzés gyanúja, akár mert pl. az osztályukban / iskolájukban találtak fertőzöttet – nem mehet iskolába, úgy cserkészprogramon se engedd részt venni! 

Értelemszerűen ne vegyen részt cserkészprogramon az, aki betegnek érzi magát, lázas, köhög stb. Ha van olyan cserkészed, aki az elmúlt időszakban külföldön járt, kérd meg, hogy a következő hetekben maradjon távol a cserkészprogramoktól! 

Tájékoztasd gyakran és részletekbe menően a szülőket, hogy pontos információjuk legyenek a programokról, melyre elengedik gyermeküket (helyszín, utazás módja, résztvevő korosztály és létszám, a résztvevők egy iskolából vannak-e stb.). Adj lehetőséget a szülőknek a visszajelzésre, hogy egy-egy program véleményük szerint belefér-e, vagy bölcsebb lenne elhalasztani! Kérj tőlük visszaigazolást (pl. e-mailes vagy űrlapos formában), hogy elengedik gyermeküket az őrsgyűlésekre, cserkészprogramokra!  

Az őrsgyűlések, egyéb programok előkészítésénél figyelj arra, hogy lehetőleg olyan programokat valósítsatok meg, ahol a távolságtartás és a maszkviselés megoldható. Részesítsétek előnyben az őrsi méretben megvalósított programokat, ezzel is csökkentve az érintkezések számát. Minden program előtt és közben legyen mód fertőtlenítő kézmosásra! 

A helyszínek kiválasztásánál igyekezz, hogy a lehető legtöbbet legyetek a szabadban! Ez nem csak számtalan cserkészies program megvalósítására ad lehetőséget, de biztonságotokat is növeli. A helyszíneket gondosan készítsd elő: a zárt helyiségeket (pl. cserkészotthon vagy az osztálytermek/hittantermek, ahol a foglalkozást tartod) rendszeresen, a program előtt és után fertőtlenítsétek és szellőztessétek át! Ne használjatok közös edényeket és felszereléseket, inkább mindenki használja a sajátját!  

Amennyiben betegség tüneteit észleled egy cserkészeden, úgy haladéktalanul értesítsd szüleit, majd gondoskodjatok a háziorvos értesítéséről! 

Végül, de nem utolsó sorban: cserkészhez méltó ötletességgel és vagánysággal tegyetek meg mindent azért, hogy cserkészeitek ebből a helyzetből is a legtöbbet tanulják, fejlődni és növekedni tudjanak általatok és egymás által! A diaszpórában élő magyar cserkésztestvéreink szavaival élve: “Több virtust, mint vírust!” Nehéz és különleges időket élünk, használjuk ezt magunk és cserkészetünk további erősítésére! 

Az új cserkészévben végzett szolgálatotokhoz kívánok

Jó munkát!

Az országos elnökség nevében:

Hegyi Armand csst. (105.)

országos vezetőtiszt

Kapcsolódó cikkeink