Több mint ötvenmillióan kötnek nyakkendőt

World Scout Scraft Day – augusztus elsején ünnepel a világ legnagyobb ifjúsági szervezete 

Augusztus 1-jén tartják a World Scout Scarf Day-t, amelyet a világban élő több mint ötvenmillió cserkész számára hirdettek meg. Ezen a napon reggeltől estig viselik nyakkendőjüket az aktív és nem aktív cserkészek egyaránt, így mennek többek között iskolába vagy a munkahelyükre, felhívva a figyelmet a világ legnagyobb ifjúságnevelő mozgalmára.

A Magyar Cserkészszövetség hat évvel ezelőtt csatlakozott a World Scout Scarf Day elnevezésű nemzetközi eseményhez. A szervezők arra buzdítják a cserkészeket világszerte, hogy készítsenek magukról egy nyakkendős szelfit, alkalmazzanak egy egységes keretet hozzá, majd osszák meg a közösségi oldalon, így téve láthatóvá a cserkészetet mindenki számára ezen a napon.

A WSSD története:

2007-ben, augusztus 1-jén az osztrák cserkészszövetség kérte aktív és egykori tagjait, hogy viseljék a nyakkendőjüket nyilvános helyeken. Azóta évről évre több millió cserkész csatlakozik a „nyakkendő naphoz”, diákoktól kezdve prominens üzletemberekig. Az esemény dátuma a legelső cserkész tábor emlékét eleveníti fel, mely 1907-ben az angliai Brownsea-szigeten volt a cserkészetet alapító Lord Baden-Powell szervezésében. A nyakkendő szimbóluma a cserkészet ígéretének és küldetésének, hogy “kicsit jobb hellyé tegyük a világot, mint ahogy találtuk”.

A cserkészetről:

A cserkészet a világ és hazánk legnagyobb ifjúságnevelő mozgalma. A ma nem-formális pedagógiai módszerként ismert alapjait több mint 100 éve fektette le Robert Baden-Powell. Az általa kidolgozott cserkészmódszer, annak minden eleme a mai fiatalok számára aktuálisabb, mint valaha. A nem-formális tanulás az iskolarendszeren kívüli oktatást-képzést foglalja magában, mely a készségfejlesztésre helyezi az egyik fő hangsúlyt. 

A világon 50 milliónál több cserkész dolgozik egy közös célért: segíteni a gyermekeket és fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőttekké váljanak. A Magyar Cserkészszövetség több mint 200 csapatában hozzávetőleg 13 ezer cserkész tevékenykedik, együttműködve a határon túli magyar cserkészközösségekkel. A cserkészet saját, nem formális nevelési módszerével – a cserkészmódszerrel – életmodellt nyújt, melynek középpontjában a kisközösségi nevelés, a cselekedve tanulás, illetve az ösztönző és vonzó programok állnak annak érdekében, hogy a fiatalok később konstruktív szerepet játszanak a társadalomban “egy jobb világ építéséhez”. A Magyar Cserkészszövetség tagja a Cserkészmozgalom Világszervezetének (World Organization of the Scout Movement), amely az ENSZ tanácsadó tagja.

 

Kapcsolódó cikkeink