Cserkészek a NEK-en

2020. szeptember 13. és 20. között rendezik meg Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amely a Magyar Katolikus Egyház és egyben  − aktív részvételünk által − a magyar cserkészet legnagyobb eseménye is lesz az idén. Erre hívunk most Téged!

Mi is az a NEK?

Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) a katolikus egyház 1881 óta, 4 évente megrendezésre kerülő, világméretű eseménye. A legutóbbit 2016-ban tartották a Fülöp-szigeteki Cebun, ahol több programon is milliós tömegek vettek részt, s a záró misén kihirdették: a következő kongresszust Budapest rendezheti.

Hogyan tudsz cserkészként részt venni?

Felekezetre való tekintet nélkül várunk Téged akár résztvevőként, akár a szolgálattevő cserkészek önkéntes csapatába!

Hogyan tudsz szolgálattevő cserkészként jelen lenni?

Mi, a szolgálattevők, nem csak részt veszünk a Kongresszus programjain, hanem közben fontos feladatokat is teljesítünk. Március 13. és 15. között a szolgálattevő csapat leendő vezetőit, április 17. és 19. között pedig minden szolgálattevőt várunk egy felkészülési hétvégére. Itt megismerkedünk egymással, illetve felkészülünk a NEK-en ránk váró feladatokra.

Mire hívunk?

Mindenekelőtt egy féléves közös kalandra, a magyar cserkészek önkéntes csapatába, amelynek tagjaként  a közös felkészülés és szolgálat által lesz teljes értékű a Kongresszuson való részvétel.

A cserkészetünket képviselhetjük egy világeseményen, szolgálatunk által lelkiekben gazdagodunk, a kihívásoknak megfelelünk – egyszóval hatalmas élményt élhetünk meg együtt!

Milyen formában tudsz bekapcsolódni?

Ez csak Tőled függ! Ha egy délutánra tudsz csatlakozni a csapathoz, ugyanúgy itt a helyed, mintha az egész hetet velünk tudod tölteni! Akár 6 órát fogsz NEKezni, akár 192-t, örülünk NEKed!

Miért nem érdemes kihagynod? 

2020 legnagyobb magyarországi cserkész megmozdulásán hármas élményre hívunk. Úgy állítjuk össze a csapat életét, hogy programjainkban jelen legyen a szolgálat, a tudás és a lelki élet is. Szerintünk azért sem érdemes kihagyni ezt a lehetőséget, mert

  • egyszeri és vissza nem térő alkalom,
  • közösen vehetsz részt a NEK-en sok száz cserkésztestvéreddel (államhatáron innen és túl) ,
  • nagyszerű alkalom a találkozásra: egymással és Jézussal Budapesten,

Ráadásul…

  • az önkénteseknek  lehetősége nyílik fakultatív, ingyenes események formájában Budapest nevezetességeit megismerni,
  • biztosítunk szállást,
  • résztvevői jelvényt kapsz,
  • dolgozunk rajta, hogy az étkezést és az utazást is támogatni tudjuk,
  • az érettségi előtt állóknak tudjuk igazolni részvételüket a kötelező 50 órás közösségi szolgálat egy részének teljesítéseként.

Tehát milyen dátumokat kell megjegyezni?

A vezetői felkészítő hétvége időpontja: március 13-15.

Közös  felkészítő hétvége (mindenkinek): április 17-19.

A főpróbának számító  budapesti program augusztus 20-án lesz.

Maga a NEK szeptember 13. és 20. között kerül megrendezésre.

Október végén pedig egy közös utóhétvégével zárjuk le ezt a nagy kalandot.

Számítunk RÁD, ha…

…a 13-14 éves korosztályba tartozol (azaz ha idén már betöltöd legalább a 13. életévedet, de a 15.-et még nem)

  • Ebben az esetben csak egy veled egykorúakból álló csoporttal (őrs) tudsz jelentkezni, úgy, hogy egy képesített vezető vállalja, hogy elkísér Titeket a hétvégékre és az egyéb programokra.

…15. éves, vagy annál (akár sokkal) idősebb vagy (azaz 2020-ban betöltöd legalább a 15. életévedet), és szolgálattevőnek szeretnél jelentkezni (cserkészvezetői képesítéssel, vagy anélkül)

  • Ebben az esetben őrsileg is és egyénileg is tudsz jelentkezni, és a vezetői munkától kezdve a legkisebb szolgálatig bármiben részt tudsz venni!

Akkor is számítunk Rád, ha bármilyen tárgyi, pénzügyi, vagy kapcsolati felajánlással, vagy szervezésbeli segítséggel (pl. utazás, szállítás, szállás) tudod támogatni a munkánkat!

16 éven aluliaktól szülői beleegyező nyilatkozatot, illetve minden jelentkezőtől csapatparancsnoki hozzájárulást kérünk. A szükséges információkat a jelentkezési űrlapokon találod.

Felmerülő kérdések esetén írj nekünk levelet!

Elérhetőségünk: nek2020@cserkesz.hu

Jó munkát Jézusért!

Lendvay Endre cst. (1909.)

csapatvezető

Kapcsolódó cikkeink