Sajtóközlemény - Változatos programok voltak idén is a cserkészeknél

Idén 8200 gyermek és fiatal vett részt országszerte cserkésztáborokban, a tanórán kívüli nevelés egyik legkülönlegesebb kompetenciafejlesztésében. Ezért fontos a Magyar Cserkészszövetség számára, hogy a nyári szünet idején minél több gyermek számára kínáljon élménypedagógiai programokat és megmutassa, miről szól a cserkészet.

 

A nyári táborok mindig jó lehetőséget kínálnak a cserkészeknek, hogy olyan kompetenciafejlesztő programokat valósítsanak meg, ahol a gyermekek játék közben fejleszthetik készségeiket. Idén mind hazai, mind nemzetközi színtéren is megmutathatták a cserkészet előnyeit. A nyári szünetben a magyarországi cserkészcsapatok tagjai közül összesen 8200 iskolás korú fiatal töltötte szabadidejét különböző cserkésztáborokban az ország több pontján.

Emellett a nyári időszakban a Magyar Cserkészszövetség több fesztivál civil részlegén is megmutatta miről is szól a cserkészet, és két saját szervezésű többnapos programot is kínált más-más korosztályok számára, az egyik a Scoutland – Országos Cserkésztalálkozó és a Gubacs Fesztivál.

A gimnázium és egyetem ideje alatti lemorzsolódás miatt szükség van olyan vonzó programokra, amely a cserkészközösségek megmaradását szolgálják. Ilyen a Roadshow projekt. Május végén a #fesztiválcserkészek közreműködésével a II. Mladifesten, egy keresztény fesztiválon, majd június négy hétvégéjén a Gyerek Szigeten számháborúval, akadálypályával, karkötőcsomózással találkozhattak az érdeklődők. A VOLT fesztiválon a nagyobbaknak kínáltak készségfejlesztő játékokat, többek között közkedvelt interaktív nyomozós feladványokat, a Szigeten pedig az Art of Freedom pályázat keretein belül megvalósult Cserkészvárban zajlottak a programok. Zárásként a Strand fesztiválon a Balatonban vízi akadálypályán és számháborúban próbálhatták ki rátermettségüket a fesztiválozók. Az idei fesztiválszezonban több mint 6500 gyermeknek és fiatalnak meséltek a cserkészetről.

Scoutland és Gubacs fesztivál

Augusztusban rendezték meg a Scoutland – Országos Cserkésztalálkozót Dunaújvárosban, a Szalki-szigeten augusztus 16-18 között. A figyelem középpontjába a környezettudatosság mellett az internetes zaklatás, és a szociális integráció került. Ott voltak a ne pazarolj! csomagolásmentes bolt alapítói és a Humusz Szövetség munkatársai. Mindennapi függőségeinkről dr. Zacher Gábor tartott előadást. Majd a társadalmi és szociális érzékenyítés témájában Tonté Barbara a roma konyhán keresztül hozta közelebb az érdeklődőkhöz a kultúrát, a hagyományokat egymás megismerése és elfogadása céljából. A fellépők között volt a Platon Karataev, az Aurevoir, a Kelemen Kabátban, a Grabovski és az Ivan and the Parazol. A többi programról itt lehet részletes információhoz jutni. Az esemény célcsoportja a lazítani vágyó cserkészvezetők voltak. A fesztivál az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt keretében valósult meg.

Egy héttel később a családosokat hívták a szervezők az ingyenes, de regisztrációhoz kötött Gubacs fesztiválra, amelyet augusztus 22-25 között a Mátrafüred – Sástó kempingben tartottak. A programok között szerepeltek előadások, gyermekprogramok, koncertek és táncházak. Fellépett a PASO, Ferenczi György és az 1ső pesti rackák, a Besh o droM, a Hahó Együttes, a Szomszédnéni Produkciós Iroda és még sokan mások. Ezzel a fesztivállal az MCSSZ szeretne nyitni a külvilág felé, hogy akik még nem találkoztak a cserkészettel, de magukénak vallják az általuk képviselt értékeket, megismerkedhessenek velük és tevékenységükkel. A többi programról itt lehet részletes információhoz jutni: gubacsfesztival.hu. A fesztivál a Lépj át a határaidon! projekt keretében valósult meg.

Márkaerősítő kampány

Augusztus 1-én van a Word Scarf Day, amikor a cserkészek - szerte a világban - felveszik a nyakkendőjüket, így emlékezve az első, 1907-ben tartott angliai cserkésztábor nyitónapjára. Ezen a napon indult a Magyar Cserkészszövetség integrált kampánya, melyben a cserkészet értékeit kívánta megmutatni. A főváros mellett kiemelt szerepet kaptak vidéki nagyvárosaink – Pécs, Szombathely, Székesfehérvár, Kecskemét, Szeged, Miskolc és Debrecen. Ehhez kapcsolódva egy rövid reklámspot is készül. A kampány az Imre herceg terv - közelebb egymáshoz projekt keretében valósult meg.

A kampány célja, a cserkészet értékeinek megmutatása, az esetleges tévhitek eloszlatása, illetve az üzenetek eljuttatása olyan helyekre, ahol kevésbé erős a mozgalom jelenléte. A kampány következő állomása egy kerekasztal-beszélgetés lesz szeptember 10-én a Grundon, 17 órai kezdettel „Miért jó cserkésznek lenni?” címmel. Vendégünk lesz Csóka Saci cserkészsegédtiszt, Hodász András atya, Mohay Bence sportriporter és Siklósi Örs énekes az AWS zenekarból. Az érdeklődőket szeretettel várják a cserkészek.

A cserkészet nemzetközi

Kiemelkedő nyári eseményként pedig a Magyar Cserkészszövetség 280 fős küldöttsége vett részt az USA-ban a 24. Cserkész Világtalálkozón. A Magyar Kontingens másfél éven készül készült, hogy a fiatalok a legtöbbet hozhassák ki a 40 000 fős táborból. Vállalt feladatuk volt, hogy hazánkat méltó módon képviseljék, kultúránkat, értékeinket közvetítsék.

A nyár végi események is színesek voltak a cserkészek életében, hiszen a budapesti Szabadság hídon (forgalom elől elzárt Szabihíd) sportos életmódjukat is megmutatták: több mint százan vettek részt a Buda és Pest közötti kötélhúzásban. A Scout Bridge 2019-en az elmúlt évek tapasztalatai alapján több kisebb csoport mérettette meg magát, így kiesős rendszerben sikerült nyerteseket kihirdetni.

Ősszel is lesznek cserkész programok

Október 12-én pedig első alkalommal rendezi meg az MCSSZ a Bakony Runnal közösen a Scout Trail Run-t. A versenyen a cserkészek mellett minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. Regisztrálni ezen a linken lehet: http://bit.ly/scouttrailrun A programot a Lépj át a határaidon! projekt támogatja.

Kapcsolódó cikkeink