Sajtóközlemény - 30 éves az Egyes számú magyar civil szervezet

Tudtad, hogy a Magyar Cserkészszövetség lett az első bejegyzett civil szervezet 1989-ben? Tudtad, hogy 1988. október 12-én gyűlést szerveztek, ahol a jelenlevők többsége az újraalapítás ellen foglalt állást? Tudtad, hogy maroknyian mégis elhatározták, hogy a valláserkölcsi alapokon nyugvó Magyar Cserkészszövetséget újraalapítják?

2018. Október 12-én délután tartja zártkörű rendezvényét a Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ), ahol idősebb cserkészek, történészek részvételével egy kerekasztal-beszélgetéssel és filmvetítéssel idézik fel a civil szerveződések korai időszakát a rendszerváltozás idején. A találkozó helyszíne a Múzeum Kávéház és Étterem. Az eseményre várjuk a történelemre nyitott fiatal cserkésztestvéreinket. 

Az új kezdetekről

Az illegalitásban működő, betiltott és üldözött cserkészmozgalmat a rendszerváltás hajnalán, 1988. október 12-én a Múzeum Kávéházban tartott gyűlést követően alapították újra. Mi hangzott el ezen a találkozón? Valóban újjá akarták szervezni a valláserkölcsi alapokon nyugvó magyar cserkészmozgalmat? Hogy zajlott az esemény és milyen társadalmi hangulat uralkodott aznap? Kik volt a résztvevők és milyen céllal vettek részt a gyűlésen? Az alkalom folyamán ifjabb Pesty László „Fekete Doboz” munkatársaként eredeti, a helyszínen készült felvételeinek részleteit vetítjük le.

Idézetek Virág András: Hálózatok a cserkészetben - cserkészhálózatok című doktori disszertációjából (PPKE-BTK, 2013):

"Sok még a kérdőjel a most következő történet körül, de amit tudunk, az a következő: 1988. október 12-én 60-80 ember jelent meg a Múzeum Kávéház Bródy Sándor utcai különtermében. Sokan voltak ott, sokfélék: a cserkészmódszert a katakombaélet alatt is használó, az illegális ifjúsági munkát nem vállaló, de lelkes és fogadalmukhoz hű cserkészek, és még többen a „küldöttek” (MÚSZ, HNF, III/3). Érdekesség, mint azt korábban bemutattam, a NOIJ között viszonylag sok jelentés foglalkozott a cserkészettel, de egyetlen jelentés sem kutatható erről a találkozóról. Történészi szerencsének hála, mégis ez az egyik legjobban dokumentált esemény az újjáalakulás korából." (142.o.)

"Urhelyi és Sárdy mellett még 15-en írták alá a nyilatkozatot, melyben deklarálták a Magyar Cserkészszövetség megalakulását." (145.o.)

"Az Urhelyi javaslatára megfogalmazott nyilatkozatban az alapítók kijelentették – immáron nem feltételes módban, mint a HNF regösei tették – hogy megalakították a Magyar Cserkészszövetséget, mely valláserkölcsi alapokon nyugszik. Érdekes felfigyelni arra, hogy mit is tett az a 16 ember, aki aláírta a nyilatkozatot – hiszen láthatóan erősen kisebbségben maradtak a jelenlévő, ekkor már inkább 80 emberrel szemben." (146.o.)

A teljes disszertáció elérhető itt

Tanulmányok, információk a katakombacserkészetről

Száz év vagány 4. része, mely az újjáalakulás történetét is tartalmazza

 

Kapcsolódó cikkeink