Országos Küldöttgyűlés

Morzsa

Országos Küldöttgyűlés

Mi az az Országos Küldöttgyűlés?

Mint minden egyesület, az MCSSZ is tagokból áll. Egy egyesületi civil szervezeti formában működő szervezetnek (mint az MCSSZ) küldöttgyűlése a legfőbb döntéshozó szerv, amely a szervezet irányát (stratégiáját), működését határozza meg. Évente minimum egy alkalommal kötelező ülést tartania.

A küldöttgyűlés hatásköre a Szövetség minden ügyére kiterjed. A felmerülő kérdésekben a legfőbb rendelkező, határozó és ellenőrző jog a Küldöttgyűlést illeti.

 Ebből a hatályos Alapszabályból (ASZ) fogunk több helyütt idézni.

Hol találom a meghívót és az előkészítő anyagokat?
Meghívó az évi rendes országos küldöttgyűlésre
Előkészítő anyagok

Miért kell elmennem tagként a Küldöttgyűlésre?

  • Azért kell elmenni, mert nem lehetsz közömbös a magyar cserkészet ügye iránt.
  • Azért, mert a magyar cserkészet irányát, jövőjét Te és Mi határozzuk meg.
  • Mert személyes felelősséggel tartozunk érte! Mert az Úr sok talentumából az egyik ez, ami arra ad lehetőséget, hogy olyan ifjúságnevelést folytassunk, amilyet akarunk. Eddig a cspk-k döntöttek. Ők felelős pozícióból hoztak döntést. Most Te, aki a csapatban a gyerekekkel foglalkozol, Te dönthetsz.
  • Te mondhatsz véleményt, hogy Neked, dolgozó vezetőnek az MCSSZ mit segített, mivel támogatta a napi munkádat. Ezért gyere el!
  • Te, mint tag, személyes véleményedet megformálva szavazatoddal támogatod azt a jelöltet, akinek a programját szeretnéd megvalósulni látni. Ha nem mész el azzal azt mondod, hogy a rajodat/csapatodat vezeted, Neked nem kell semmi. Azonban akkor ne is várj el segítséget, támogatást és mindenféle egyéb lehetőséget.

Mi lesz, ha nem megyek el a Küldöttgyűlésre?

  • Ezzel azt üzened, nem akarsz közösségi döntésekben részt venni. Erre jogod van.
  • Ugyanakkor elveszted azt a lehetőségedet, hogy kritizálj, számon kérj. Aki nem mondott véleményt, aki nem tett meg mindent, hogy a lehető legjobb úton járjon az MCSSZ, az ne hőbörögjön, ne verje az asztalt később sem!

Ki szavazhat?

  • a kerületek küldöttei,
  • Tanácskozási jog illeti meg a kerületi elnökségek egy-egy tagját és az országos elnökség tagjait azaz csak akkor szavazhat, amennyiben küldöttnek is megválasztotta a kerülete.

Mi az a mandátum?
A szavazati jogod.

Mi legyen nálad?
Legyen nálad a tagkártyád, esetleg személyi igazolványod vagy az útleveled is.

Honnan tudhatod meg, hogy tag vagy-e vagy sem?
Keresd fel cserkészkerületed elnökségét, s ők megmondják.

Mi van, ha egy küldött nem tud elmenni?

Egy póttag jöhet helyette. Kérjük, hogy erről időben gondoskodjatok, azaz jelezzétek távolmaradásotokat az kerületetek elnöksége felé.