Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési projekt

Morzsa

A Magyar Cserkészszövetség az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos jóvoltából, a Miniszterelnöki Kabinetiroda által támogatásban részesült. A támogatás célja az aktív pihenést szolgáló turisztikai- és rendezvénycélú szálláshely kialakítása a Julianna-major területén. A támogatási összegből a Sztrilich Pál Cserkészparkban (Julianna-major) szeretnénk megvalósítani egy ifjúsági, bakancsos szállás épületet.

A Park – mint az ország legnagyobb cserkészparkja (ca. 10 ha) - közkedvelt turista- és kerékpárutak mentén található Budapesthez közel, de már a természetben, rekreációra alkalmas erdei környezetben. A nagyvárosból kiszakadni vágyók számára valós alternatívát jelentenek a környék adta lehetőségek (a közelben található a Csergezán Pál-kilátó és a Hárs-hegy), ellenben szálláshelyek tekintetében további fejlesztések szükségesek. Tapasztalatunk szerint egyre fokozódó érdeklődés van a nem-sátras, de még továbbra is természetközeli szálláshelyekre.
A fejlesztéssel a Magyar Cserkészszövetség a Cserkészpark területén magasabb hozzáadott értéket biztosító turisztikai- és rendezvénycélú szálláshely kialakítását szeretné megvalósítani. A szabadidős program- és táboroztatási szolgáltatások mellett igény van a sátraknál, kempinghelyeknél valamivel magasabb komfortfokozatú szálláshelyek biztosítására is. Zárható, fűthető, az időjárási viszonyoktól függetlenebb szálláshelyek kialakítása növelné a Park látogatottságát és bővíthetné a turisztikai- illetve rendezvénycélú szolgáltatások tárházát.
Az ifjúsági közösségek, a családok és egyéb, Budapestről kiszakadni vágyók igényeit tudná kiszolgálni a Park. A hely adottságait tekintve kiváló lehetőség van különféle közösségépítő szabadidős tevékenységekre, sportolásra, csapatépítésre illetve családos programokra, aktív pihenésre egyaránt.

A fejlesztés célja, hogy egy jelenleg erősen lepusztult, jelenleg már csak raktárfunkcióra alkalmas épület újuljon meg, amely állagmegóvása, felújítása mára erősen szükségszerűvé vált. Az épület jelenleg alkalmatlan szálláshely funkció ellátására, ezért a programban megvalósuló fejlesztés jelentős előrelépést jelent majd. 
A tervek szerint a földszinten közösségi tér, vizesblokk (kívülről is elérhető), melegítő konyha és nagy terasz érhető el, míg az emeleten a tervek szerint 4 szobában 3db emeletes ágy (így egy szoba fekvőhelyszáma 6), egy kétágyas szoba, valamint egy 6 szimpla ágyas szoba alakulhatna ki, azaz összesen 32 férőhely. A ház turistaházként működne, komfortfokozatát tekintve összkomfortos (a jogszabályi előírásoknak megfelelő vizesblokkszám biztosított).

A telek egy 63 hektáros nagy terület, mely a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonában van. A parkerdő a terület kb. 10 hektáros majorsági részét már évtizedekkel korábban használatba adta a cserkészeknek, akik azóta gondozzák, fejlesztik a területet, táborokat és rendezvényeket tartanak itt. Amiből viszont kevés van az a szállás épület és a támogatást erre szeretnék fordítani.

A felső képgalériában a ház mostani állapota látható, míg az alsóban a tervezett fejlesztés renderelt látványtervei.