Mesélj Nagyi!

Morzsa

Mesélj Nagyi! - A Magyar Cserkészszövetség társadalmi szerepvállalásának erősítése a közösségek fejlesztésével

A Magyar Cserkészszövetség elkötelezett a generációk közötti kapcsolat létrehozásában és ápolásában, igyekszik választ találni azokra a társadalmi problémákra, melyek a generációk közötti különbségekből adódnak. Mivel az önkéntességben juthat kifejezésre az állampolgári elkötelezettség és felelősségvállalás, a projekt olyan célokat tűz ki maga el, melyekkel elősegíti az új ismeretségek kialakulását, a megismerés révén csökkenti az előítéleteket, erősíti az egymás iránti elfogadást. Mindezen ismeretekkel további gyakorlati tudáshoz és tapasztalatgyűjtéshez juttatja a fiatalokat, akik számára ez a munka világába történő bekapcsolódás lehetőségét jelentheti. A projekt célja ezért, hogy a célcsoport hatékony elérésével növelje az önkéntességre való hajlandóságot, az önkéntes tevékenység társadalmi megbecsülését népszerűsítse, a generációk közötti együttműködés és kapcsolatot javítsa, a családok és a társadalmi összetartást erősítse. Cél az önkéntes koordinátor segítségével az önkéntes programok és események szervezésével és lebonyolításával a társadalmi problémákra történő figyelemfelhívás. Ezért a „Mesélj Nagyi!” projekt keretében Miskolcon a helyi igények szerint 5-9 fős őrsök heti rendszerességgel látogatják meg a helyi idős otthonban élő vagy lakóhelyén egyedül élő idős embereket. A kontaktusok során a generációk egymástól tanulnak: az idős személyek gyermekkorukról mesélnek, a fiatalok pedig a digitális kor kihívásaira tanítják az időseket. A látogatások folytán az idősek képet kapnak a cserkészetről, ismerőseiket is ajánlhatják a szervezet életébe. Az őrsök ugyanakkor az idősekkel való bánásmódról és rendkívüli tudásukról kapnának képet fiatalkori életük különbségeinek összehasonlításával. 

Projektmenedzsment tagjai:


Kedvezményezett neve:
Magyar Cserkészszövetség
Projektazonosító
EFOP-1.3.5-16-2016-00369

Projekt címe
Mesélj Nagyi - A Magyar Cserkészszövetség társadalmi szerepvállalásának erősítése a közösségek fejlesztésével

Projektidőszak
2017.04.01-2020.03.31. 

Támogatási keretösszeg
100% intenzitással 24.998.265 Forint


Indikátor

  • Aktív regisztrációval rendelkező helyi közösségek száma: 2 db

Műszaki-szakmai mutatók

  • Megvalósítandó műszaki-szakmai eredmény megnevezése: Kontaktusok megvalósulása a projekt keretében. Az eredmény számszerűsíthető célértéke: 5000 fő.
  • Megvalósítandó műszaki-szakmai eredmény megnevezése: „Önkéntes-koordinátor” személy(ek) alkalmazása a projekt keretében. Az eredmény számszerűsíthető célértéke 1-2 fő.

Köszönjük a Magyar Állam és az Európai Unió támogatását.