Felelősen a pénzügyeinkkel!

Morzsa

Régóta téma Szövetségünkben a kósza-vándor korosztályok megtartása és az ezzel járó kihívások kezelése. A 2021-ben megvalósuló „Felelősen a pénzügyeinkkel” projektünkkel őket szólítjuk meg. Bízunk benne, hogy tervezett és már megvalósult programjaink érdekesek számukra. A projekt fókuszában a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztése áll.

A programsorozat megvalósítására az MCSSZ 20 millió forint értékben támogatást kapott a Magyar Nemzeti Banktól. Az MNB elkötelezett abban, hogy a magyar fiatalok pénzügyi tudatosságát fejlessze, és szívesen dolgozik olyan partnerekkel, akik hatékonyan el tudják érni ezt a célcsoportot. Az OE azért gondolta fontosnak, hogy ilyen területen is megerősítsük a nevelőmunkánkat, mert az a tapasztalatunk, hogy a fent említett korosztályoknak szüksége van olyan programokra, amelyek egyrészt kihívást jelentenek, másrészt pedig közvetlen munkaerőpiaci értékük is van.

A projekt komponenseit úgy állítottuk össze, hogy a csapatoknak többféle módon is segítséget tudjunk nyújtani: 

 • szakmai támogatást kaphatnak a csapatalapítványok és -egyesületek, 

 • módszertani eszközökkel gazdagodhatnak a vezetők a csapatbeli munkához, 

 • a „nem vezető” cserkészek megtartásában is komoly segítséget tudunk nyújtani.

A projekt az alábbi komponensekből áll:

(Összefoglaltuk a program célját, a célközönséget, a tervezett időpontot és a létszámkorlátot.)

1. Módszertani anyagok kidolgozása és informatikai fejlesztések

Olyan módszertani játékokat  tervezünk feltölteni a például.hu-ra, amelyekkel élvezetesen lehet az őrsgyűléseken, rajprogramokon a gyerekek pénzügyi tudatosságát fejleszteni.
Célközönség: őrsvezetők, őrsök.

Státusz: folyamatban

2. Tanácsadás - 3. Konzultáció

A tanácsadás során egész évben kérhettek segítséget a csapatok hátteréül szolgáló civil szervezetekkel kapcsolatos kérdésekben. A konzultációk keretében pedig egy-egy meghatározott időpontban egy adott témában tudunk segítséget nyújtani.
Célközönség: csapat-pénzügyesek, csapatalapítványi vezetők.

Státusz: folyamatban

4. Tematikus továbbképzések

Forrásteremtés TTK: Segítség a csapat-pénzügyekhez, forrásteremtéshez, a csapat pénzügyi stratégiájának megalkotásához.
Célközönség: csapatpénzügyesek.

Management by Jesus: Keresztény értékrendű menendzsment-szeminárium.
Célközönség: vándor korosztály.

Státusz: megvalósult

5. Szakmai programok

 1. Cserkészként az üzleti életben: Konferencia, amelyen a résztvevők cserkész- és hasonló értékrendű vállalkozók előadásai, beszélgetések révén megismerhetik a vállalkozói szemléletet.
  Célközönség: vándorok. Tervezett időpont: 2021. december. Tervezett létszám: korlátlan. Státusz: folyamatban

 2. Felnőttként a cserkészetben: Milyen területen nyújthat segítséget felnőttként egy cserkész a mozgalom fiataljai számára? Hogyan és milyen szakterületeken támogathatjuk felnőttként az ifjúságnevelést? Mi a szerepe egy civil szervezet életében egy jól működő alumni hálózatnak? ezekre a kérdésekre keressük a választ a programon.
  Célközönség: cserkész alumnik és aktív vezetők. Státusz: megvalósult

 3. A vezetés elsősorban példa: Ez a program cserkészvállalkozóknak szól majd. Szeretnénk egy műhelyhétvégét szervezni számukra, amelynek keretében kialakíthatnak egy olyan koncepciót, amellyel a cserkészeket együttes erővel tudják támogatni. Kérlek, ha ismertek ilyet a csapatotokban, kössetek össze velük! Célközönség: cserkészvállalkozók.Státusz: megvalósult

 4. Vállalkozz okosan cserkészként: A Calanctius Ösztöndíj Alapítvánnyal szervezett közös program, az egy hetes táborban a résztvevőknek egy vállalkozást kell kidolgozniuk és zsűri előtt bemutatniuk.
  Célközönség: kószák. Státusz: megvalósult