Detky Bea

Morzsa

Nagyon szépen köszönöm a meghívást. Üdvözöllek! Bemutatkoznál, kérlek?


Született Huszár Beatrix, de a második férjem neve után Detky Beatrix, Bea vagyok, illetve sokaknak Bori. Tudniillik, mikor menekültünk a ‘44-’45-ben, akkor valami rokon azt mondta, hogy a Beatrix név az túl előkelő ahhoz, hogy „Beatrix gyere kaszálni, krumplit szedni!” – mert hát azt hitték, hogy az lesz a sorsunk a menekülés után. Szóval Clevelandben engem csak Boriként ismernek. 

Egerben születtem, '43. december 11-én. Édesapám katonatiszt volt, édesanyám pedig földbirtokos lánya, úgyhogy jól indult a házasságuk, mert a ’38-as esküvő után édesapám persze hogy bekerült a frontra.  Aztán mikor 1944-45 környéként már tűrhetetlenül rossz volt a helyzet, akkor eldöntötték a szüleim, hogy menekülünk. És akkor egy apám által küldött ember felpakolta a családot – anyámat, mi hármunkat gyerekeket, nagyanyámat és a várandós unokanővéremet –, és megindultunk Nyugat felé. Németországba kerültünk aztán, ahol különböző menekülttáborokban laktunk 45 és 51 között. Így voltunk például Pockingban és Osterhodeban is. Ez utóbbinál például olyan erős magyar közösség alakult ki, hogy volt cserkészet is, magyar színház is, magyar iskola is, és az ottani magyarok készítettek egy internetes portált is köszönetképpen a szállásadóknak – ugyanis egy nagyobb angol laktanyában rendezkedtünk be.  

Szóval ’51-ben megkaptuk az engedélyt az USA-ból, és megérkeztünk Colorádóba, ahol az az ember lakott, aki kezeskedett értünk az amerikai állam felé – ez ugye szükséges volt ahhoz, hogy valaki kikerüljön. Ott Coloradoban egy farmon éltünk, ahol édesapám traktorozott – ezt direkt kitanulta Ausztriában -, édesanyám pedig takarított.  Aztán mikor megtudtuk, hogy Iowában, ott a közelben, van három magyar család, akiket még a táborból ismertünk, és akkor odaköltöztünk melléjük három évre. Mert aztán a nővérem már 15-16 éves volt ’54-ben, és a szüleim úgy gondolták, hogy azért kellene neki magyar társaság, tehát felköltöztünk Clevelandbe, ami akkor Debrecen után a legnagyobb magyar város volt. Képzeld el, ott volt magyar mozi, volt magyar templom, magyar iskola, magyar bank, szóval vendéglők, meg könyvesbolt, meg mi minden. Szóval olyan Little Hungary-féle volt ez, amit még a két háború között kiérkezett öreg amerikások kezdtek el építeni. És gondolom, nem nagy meglepetés, de Clevelandben a cserkészetnek a szerepe az hihetetlenül óriási nagy volt, mindenki, akit ismertünk, az cserkész volt, mert az volt a szokás. Tehát adta magát a dolog, hogy én is az legyek, s az is voltam 1963-ig, amikor is érettségiztem. Mert utána abbahagytam a cserkészetet, ugyanis elköltöztem Clevelandből. 

Mi volt a legnagyobb posztod a cserkészetben? 

Az, hogy őrsvezető voltam, volt is egy Pillangó névre hallgató őrsöm, és mi az East-side-iakat erősítettük. Ugyanis Clevelendben a cserkészet végül két oldalra szakadt, és voltak az East és a West side-iak, akik között nagy rivalizálás volt kezdetben. Aztán, ahogy csökkent mindkét oldal tagjainak a száma, úgy a végén egyesültek egy csapattá. 

Mai szemmel, milyen érdekes dolgok voltak a cserkészetben? 

Hát ugye például akkor még csak katonai sátrakban aludtunk szalmazsákon és takarók alatt, nem voltak ilyen csúcskategóriás túrafelszerelések, mint most. Illetve képzeld el, akkoriban a farmert csak cserkésztáborba hordtuk, sehova máshova, mert az ciki lett volna, hiszen a farmer az csak munkanadrág volt, az ilyen Hill Billek hordták. De aztán most láthatod, hogy igen nagy karriert befutott azóta. 


És bár tudom, hogy ez egy nagyon indiszkrét kérdés, de mégis szeretném megkérdezni, te sosem éheztél? 

Őszintén szólva nem mondanám, hogy olyan nagyon éhes voltam, hogy szenvedtem tőle, ugyanis a lagerben volt azért ellátás. És az, hogy ízlett-e vagy sem, az teljesen mellékes volt, tudtuk, hogy mindent meg kell ennünk. Illetve ha édességet akartunk enni, akkor jó volt nekünk a vajas kenyér cukorral. Nem azt mondom, hogy nagyon úri dolog volt ez, de a lényeg, hogy nekünk elég volt. 

Voltak nehézségeid az amerikaiak közé való beilleszkedéssel? 

Nem, nem emlékszem rá. Tudniillik elemiben egy magyar iskolába jártunk, ahol bár angolul tanítottak, egymás között magyarul beszéltünk. Aztán amikorra a gimnáziumba mentünk, akkor mindannyian tudtunk olyan jól angolul, hogy ebből nem volt gond. Meg hát akkor amúgy is sok volt már a menekült Amerikában, amit a régebbi lakosok jól fogadtak.

Szüleid helyében megtennéd, és újra emigrálnál?

Biztos, hogy nem. Mert amennyit hozzám tett az egész élmény, annál többet vett el az a borzasztó érzés, hogy bár Magyarországon születtem, de Amerikában nőttem fel és 56 éve Ausztriában élek. Nem vagyok igazi magyar, hiába annak lettem nevelve, nem itt nőttem fel. Nem vagyok igazi amerikai sem, mert ott is inkább a magyarokkal voltam. És aztán nem vagyok igazi osztrák sem, mert oda is csak bevándoroltam. Szóval kiskorom óta van bennem egy óriási kényszer, hogy megtaláljam a helyemet, a hovatartozásomat a világban. És ez egy olyan örök és nyomasztó kérdés, hogy emiatt biztos nem mennék, nem akarnám kihozni ezt a szorongást a gyermekeimből. 

Ha már Ausztriában éltél, hogy-hogy nem költöztél haza Magyarországra? 

Hát tudod, idősként a kényelem és a kor nagy úr. Itt Ausztriában nagyon jó az egészségügy, ami számomra már elengedhetetlen. Illetve itt élnek a gyermekeim is, és sokat járok hozzájuk unokázni. De azért hogy őszinte legyek, legszívesebben Magyarországon élnék. ’96-ban a második férjemmel vettünk is egy lakást a Rákóczi téren, és vele nagyon sokat jöttünk-mentünk a két ország között. 

Milyen volt a kapcsolatod az ’56-osokkal?

Nekem jó viszonyom volt velük, hamar összebarátkoztunk. De a szüleim tettek azért különbséget. Fontos volt, hogy hová valósiak voltak, hogyan beszéltek velünk. Ha rögtön letegeztek, tudtuk, hogy nem jó családból jöttek. Ugyanis mi még a magázódást használtuk odakinn, hiába Magyarországon már nem volt divatos. A szüleim korosztálya még ezt hozta ki, és ezt tartotta meg Amerikában. Úgyhogy mi olyan életet éltünk az '50-es években, ami a '30-as években volt Magyarországon.
 

Tudtátok tartani a kapcsolatot az otthoniakkal az '50-es években?

Igen, általában levelezésen keresztül. Illetve édesapám 16 éves koromban előírta, hogy muszáj egy egri lánnyal leveleznem, akinek az apjával együtt katonáskodtak. Vagyis egészen pontosan rám parancsolt, hogy „Mostantól levelezni fogsz a Marcsival!”. Aztán mikor 64-ben személyesen is találkoztunk Marcsival, akkor egy nagyon erős kötelék alakult ki közöttünk és életünk végéig nagyon jó barátnők voltunk.
 

Ezek szerint '64-ben visszajöttetek Magyarországra látogatóba.
Pontosan. Vagyis csak én jöttem ekkor. Apámnak ugyanis az volt az álma, hogy mind a három gyermeke járjon egyetemre, mind a háromnak magyar férje/felesége legyen, és hogy mindenki töltsön el egy évet Európában.
Szóval azzal, hogy én osztrák férfihez mentem hozzá, finoman szólva megtörtem a szüleimet, mert nekik az előbb felsoroltak tényleg húsbavágóan fontosak voltak. De aztán a második férjem magyar volt, méghozzá nem is akármilyen. Vele 1988 pünkösdi szombatján házasodtunk össze és 27 évig voltunk házasok. Rengeteg projektet csináltunk közösen, például vettünk egy balatoni nyaralót, amit felújíttattunk, és aztán oda rászoruló gyermekeknek csináltunk tábort sok-sok évig.

És milyen érzés volt, hogy itt vagy Magyarországon?

Arra emlékszem, hogy mikor a vonattal Komárom magasságába értem, öntudatlanul is eszembe jutottak magyar nóták, és el is kezdtem magamban dúdolgatni őket.
Illetve nagyon furcsa érzés volt bennem, nem is tudom megfogalmazni, hogy milyen. Kicsit hihetetlen volt, hogy az eddig csak mesélésekből ismert helyszínen most hirtelen ott vagyok, és történelem valósággá válik. De azért nagyon szerettem jönni ide, mert a nagynéném, aki itt élt, szinte a második anyám volt. 

Nem féltél, hogy a gyakori látogatásaiddal rájuk szabadítod az ÁVÓ-t? 

Hát az tény és való, hogy nem voltam egy biztonságot hozó családtag. De azért figyeltem arra, hogy ne keverjem őket bajba. Például az osztrák pénzt mindig a melltartómba dugtam, de azért volt, hogy csempésztem át mást is.  Ez valahogy benne volt az akkori korban. Emlékszem, volt is egy magyar nő, aki úgy pakolt, hogy mindig egy nagyon szexi hálóinget tett felülre a csomagban – ugyanis akkor még kinyittatták velünk a bőröndöket. Szóval amikor a vámosok az ő csomagjait vizsgálták, akkor amikor meglátták ezeket a csipkés fehérneműket, rögtön becsukták, mert annyira oda-vissza voltak, hogy ilyen szexi dolgokat láttak. Úgyhogy nem is nézték tovább a nőnek a dolgait, akinek a bőröndjében azért nem kevés cigaretta volt elrejtve.

 

Drága Bori! Köszönöm szépen a beszélgetést!