Vadonlakó szakág

Morzsa

Gondolkodtál már valaha azon, mit tennél hajótöröttként egy lakatlan szigeten vagy eltévedve a vadon közepén? Gyufán kívül hány féle módszerrel tudsz tüzet gyújtani? Megismered melyik növény ehető? Aludtál már az erdőben ágakból és avarból épített menedékben? El tudsz készíteni önállóan egy jó vacsorát tűzön, tábori viszonyok közt, és ugyanígy akár kenyeret vagy süteményeket sütni? Tudsz kanalat faragni egy fadarabból, vagy zsinórt sodorni növények szárából? Képes vagy éjszaka tájékozódni és haladni zseblámpa és közvilágítás nélkül is? Alaposan ismered és szakszerűen használod saját felszerelésedet?

Csatlakozz a vadonlakó cserkészekhez, és sajátítsd el a természetben való létfenntartás titkait!

A Magyar Cserkészszövetség Vadonlakó szakága azon cserkészeket várja, akik szeretnének jobban elmélyülni a klasszikus cserkész ügyességekben, táborozási fogásokban, bushcraft- és túlélési technikákban, azaz a természetben való boldogulás készségeiben.

Küldetésünk

“Az erdei élet, amint gyakran rámutatok, a legfőbb tevékenység a cserkészetben. Ehhez nélkülözhetetlen a gyakori táborozás, csónakázás és portyázás, amelyet kiegészít a tábori építkezés, a természet tanulmányozása és általában a vadonlakó készségek.” – írja Robert Baden-Powell, a cserkészmozgalom alapítója egy 1920-as cikkében.

A szabadban való élet és az ahhoz szükséges ismeretek elsajátítása kezdetektől fogva a cserkészet egyik alapeleme, és ez a cserkész próbarendszernek is fontos része. 

A Vadonlakó szakág a cserkész élet ezen területét kívánja támogatni. Egyfajta szakmai műhelyként folyamatosan gyűjtjük és összegezzük a tapasztalatokat, bővítjük az aktívan alkalmazható készséghalmazunkat, és szervezetten oktatjuk ezeket az ismereteket.

Célunk, hogy magas színvonalú programjaink és képzéseink, valamint aktív közösségi életünk révén a lehető legtöbb gyakorlati vadonlakó ismeretet adjunk át az ez iránt érdeklődő cserkészeknek és cserkészvezetőknek, melyet egyből kamatoztathatnak saját közösségükben, cserkészcsapatukban, táboraikban, portyáik során. 
A gyakorlati készségeken túl fontosnak tartjuk az állandó önképzést és fejlődést, támogatjuk a fiatalok egyéni készségeinek kibontakoztatását. 

Történetünk

Az első hivatalos vadonlakó cserkész rendezvényt a 2013-as Nemzeti Nagytáborban valósítottuk meg, melyet követően már szakági keretben folytatódott a munka. 

Azóta rengeteg egy-, két- vagy háromnapos hétvégi programot, képzést tartottunk az ország különböző pontjain. Ott voltunk több kerületi nagytáborban is, valamint nemzetközi cserkész közönség számára is bemutatkoztunk többek közt a 2018-as CEJ-en, de a nem cserkész érdeklődők számára is több alkalommal tartottunk nyilvános foglalkozást vagy bemutatót. 

2015. óta minden évben megrendezzük legalább 7 nap hosszú nyári táborunkat is, amely egyúttal a szintén évente megtartott vadonlakó alapképzésünknek is fontos része.

Milyen új ismeretekre tehetsz szert velünk?

A vadonlakó tudáshalmaz rengeteg ismeretre kiterjed. A teljesség igénye nélkül néhány terület, amellyel rendszeresen foglalkozni szoktunk: biztonságos kés- és vágószerszám használat és karbantartás; a tűzgyújtás különféle módszerei (szikravető, acél-kova-tapló, tűzfúró), a tűz kezelésének módjai, tábori tűzhelyek és kemencék;  menedéképítés a természetben fellelhető anyagokból vagy ponyvából; tábori építmények; eszköz készítés természetes alapanyagokból; fafaragás és hagyományos faművesség; zsinórsodrás, gyapjúfeldolgozás, bőrkikészítés, bőrművesség, kéregművesség;  megfigyelés, természetfigyelés, nyomolvasás; tájékozódás és mozgás terepen; elsősegély; növényismeret, a növények felhasználási módjai, ehető vadnövények gyűjtése és feldolgozása, természetes tartósítási eljárások; a sütés-főzés legkülönbözőbb tábori módszerei.

Hol találkozhatsz velünk és hogyan csatlakozhatsz hozzánk?

Rendszeresen találkozhatsz velünk országos és kerületi szintű cserkészprogramokon, cserkésznapokon, a Gubacs Fesztiválon, kerületi nagytáborokban, és amennyire erőnkből telik, igyekszünk az egyéb meghívásoknak is eleget tenni. 

Vegyél részt az általában ősszel tartott, nyílt, egy- vagy kétnapos hétvégi cserkészprogramjainkon, és ha komolyabban is foglalkoztat a téma, akkor várunk az egy év időtartamot lefedő vadonlakó alapképzésünkön, melynek teljesítésével vadonlakó cserkész képesítést szerezhetsz.

Elérhetőség: