Regös szakág

Éljük át együtt hagyományainkat!

Küldetésünk:

A regösök a magyar népi kultúra örökségeit szeretnék átadni a fiataloknak és megmutatni, hogy mennyire büszkék lehetünk hagyományainkra, magyarságunkra.

A célunk megvalósításának érdekében évente megrendezzük a programjainkat, melyek közül a legfontosabb a regös tábor. A táborban minden korosztálynak a saját szintjén a cserkészmódszer, a cselekedve tanulás, segítségével biztosítunk lehetőséget, hogy megélje néphagyományainkat, néptáncot tanuljon, népdalokkal ismerkedjen és kipróbálja magát a népi kismesterségekben is. 

Szakági rendezvényeink sokfélék, a disznóvágástól a népdaléneklési versenyig mindenféle programot szervezünk, ám ezekben mind közös, hogy egy hatalmas élmény keretében szinte észrevétlenül hozzák az életünkbe a magyar népkultúra elemeit.

Történetünk:

A regöscserkészet az egyik legnagyobb múltra visszatekintő csoportosulás a cserkész mozgalmon belül. Éppúgy voltak képviselői a háború előtti időkben, mint a Magyar Cserkészszövetség 1989-es újraalakulása után. Méltón tekinthetünk fel Jánosi Sándorra, aki a két világháború között olyan nagy elköteleződéssel szervezte a regös táborokat Erdély területén, ahová nagy létszámba vitte a magyar fiatalokat. Később ennek a hatására alakult ki a Táncház mozgalom, aztán a cserkészet magyarországi újjászületésekor Csizmazia András és Márti kezdtek bele a regösség újjáépítésébe. Ez már egy kicsit más formában szerveződött, mint előtte. Azonban az alapok mindig megegyeztek, hiszen a magyar népi kultúra ápolása és ébren tartása összeköti a regösöket. 

Hol találkozhatsz velünk, és Hogyan csatlakozhatsz hozzánk?

Programjainkra mindenkit sok szeretettel várunk a kisiskolás kortól felfelé, egészen a családos felnőtt emberekig. Sajnos néhány programunknak (például disznótour) a program adottságaiból kifolyólag korhatára van, de ezeket mindig jelezzük a program meghirdetésével. 

Szerencsére a regösprogramokon való részvétel semmiféle előzetes kritériumhoz nincs kötve, és az a legenda sem igaz, hogy aki nem tud mindent a néptáncról az nem is jöhet táborba. Várunk mindenkit aki szeretné mélyíteni a népi kultúrával kapcsolatos tudását.

Elérhetőségünk:

Ha szeretnél csatlakozni programjainkhoz kövesd a facebook oldalunkat és honlapunkat, ugyanis ezeken mindenről tájékoztatást adunk.