Barlangász szakág

Morzsa

A barlangász szakág cserkészekből álló barlangász közösség, mely 2006-ban jött létre.

Létrejöttének célja, hogy a cserkészek könnyebben nyerhessenek betekintést a földalatti rejtélyes világba. A cserkészet jó társra talál a barlangászatban, hiszen a rendkívüli körülmények miatt szükségszerű az egymásrautaltság, s ez a másikra figyelés és a segítségnyújtás készségét fejleszti. A technikás és megerőltető terepadottságok leküzdése az ember fizikai és mentális állóképességét javítja. A Föld gyomrának eldugott és rendkívüli kincsei pedig nem csupán a természet szeretetére és védelmére indítanak, hanem hálára is az iránt, Aki mindazt megalkotta.

Jelenleg a cserkész-barlangászok tevékenysége hármas: Van egy állandó, cserkész tagokból álló közösség (kb. 20 fő), akik rendszeresen járnak barlangtúrákra, továbbképzik magukat, és barlangi kutató tevékenységet is folytatnak (pl. Budapesten a Harcsaszájú-barlangban). E formációnak a neve: Barit Barlangkutató Csoport.
Évente szervez a Barit egy kb. 2 hónapos barlangász-különpróbát kósza és vándor cserkészeknek. A túratapasztalatok mellett elméleti képzés is részt kap a különpróbában. E különpróba után nyílhat lehetőség a csatlakozásra a Barit-hoz.

E tevékenységek mellett lehetőséget biztosítunk érdeklődő cserkész-őrsök számára egyszeri barlangtúrák lebonyolítására, ahogy erőnkből telik.

A következő barlangász szakági különpróba tervezett ideje 2023 ősz.

 

Elérhetőségek:

barit.cserkesz.hu

A szakág vezetője:

Szabó Gergő  (1909)

szabo.gergely@cserkesz.hu