2022 War in Ukraine - Response of Hungary

Morzsa

A projektet rögtön a háború kitörése után kezdtük, a WOSM Európai Régiójának pénzügyi támogatásával, amelyet az Emergency Fund alapból kaptunk meg. A célunk az volt, hogy gyors segítséget tudjunk nyújtani a menekülőknek – ahol éppen szükség volt ránk. Ahogy a helyzet változott, úgy kellett alkalmazkodnunk a tevékenységeinkkel is, így végül a következők alakultak ki:

  • Az első két hónapban a legfőbb szolgálatunk a határátkelőhelyeken, főleg Záhonyban nyújtott segítség volt a határátkelőhely éjszakai műszakjában. Cserkészeink estére mentek oda, és reggelig maradtak, a műszak közben pedig segítettek a tájékoztatásban, fordításban, ételosztásban, különleges problémák megoldásában – amire éppen szükség volt.
  • Budapesten éjszakánként a vasútállomásokon voltunk jelen, hogy segítsünk az ott ragadóknak ideiglenes szállást találni (főleg a hidegebb éjszakákon). 
  • Miután Budapesten, a központi vasútállomáson kiépült az ellátó rendszer, a Gyereksarokban segítettünk vigyázni a gyerekekre, játszani velük, kicsit kikapcsolódást nyújtani a bizonytalan helyzetből.
  • Ahogy a tavasz előrehaladt, a központi rendszerek is kiépültek, az önkénteseink pedig lassan visszatértek a saját életükhöz. Ettől függetlenül tovább folyt a menekülők támogatása: a nyár folyamán 18 kárpátaljai fiatalnak biztosítottuk a tábordíját, akik így részt vehettek a nyári Kárpát-medencei Regöstáborban.
  • Nyáron a II. (Észak-Alföldi) cserkészkerület egy változatos programsorozatot biztosított a Miskolcon, menekültszállón élő családoknak, ennek az anyagi hátterét biztosítottuk a projektből.
  • Együttműködésbe kezdtünk a budapesti ukrán iskolával, ahova a háború következményeként sok új jelentkező érkezett. Önkénteseinkkel támogattuk a nyári tevékenységeiket, és egy iskolakezdő csomagot is összeállítottunk a számukra szeptemberre.

 

A tevékenységek és a segítségnyújtás során mi is sokat tanultunk: nagy élmény volt megélni, hogy tudunk segíteni; jó volt együttműködni sok más szervezettel és a hatóságokkal; öröm volt látni az összefogás erejét. Cserkészeink sok tapasztalatot szereztek és megerősítő élményekkel gazdagodtak, amelyeket megoszthattak társaikkal a mozgalmon belül és kívül. Ez pedig hozzájárul a társadalmi felelősségvállalás és a békére nevelés ügyéhez, ami cserkészként a fő céljaink közé tartozik.

 

A kezdeményezés nagy örömünkre nem állt meg itt – az UNICEF kereste meg a résztvevő országokat egy nagyobb együttműködés tervével: így a tevékenységek a UAct projekt keretében folytatódnak.

 

 

Projekt adatai:

Kedvezményezett: Magyar Cserkészszövetség

Cím: 2022 War in Ukraine - Response of Hungary

Megvalósítás időtartama:  2022. március 1 - 2022. július 31.  

Projekt összköltsége: 10.000 $

Támogatás intenzitása: 100 %

Támogató: WOSM Európai Régió, Emergency Fund

 

Projekt főbb indikátorai

  • Bevont önkéntesek száma: 400
  • Önkéntes munkaórák száma a projektben: 3877