A Zöld Sziget

A Zöld Sziget Talán nem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, nem vagy alig jelent meg Magyarországon tudományos igényű, felnőtt vezetőknek szóló cserkészpedagógiai írás – teljes könyvről nem is szólva –, az igen értékes "Sík-Surján" óta. Ennek pedig már vagy másfél évtizede, sőt ha a könyv magjának tekinthető Sík Sándor-féle Cserkészvezetők könyvét nézzük, akkor nagyjából hetven éve...

Ezek után nem titok: íme! 200 oldal "tömény cserkészet". Új fogalmak, amelyek magyarul még nem is léteznek, valódi kérdések és valódi gondolatok a válaszok megformálásához, egy modern cserkészprogram kialakításához, a következetes korosztályi rendszer kialakításához, a vezetőképzés, a szakágak és a felnőttek szerepének újragondolásához és a cserkészet számtalan egyéb vonatkozásához.

A könyv két szinten is izgalmas. Az egyik konkrét: "valahol Európában" lelkes vezetők összejönnek, találkoznak, telefonálnak, utaznak, szerveznek, különféle kellemes és kevésbé kellemes kalandokba bonyolódnak. A második szint – a könyv tulajdonképpeni mondanivalója – a mindezek közben zajló beszélgetésekből bontakozik ki, és egyetlen mondatban a következőképp foglalható össze:
Hogyan "csináljunk" olyan cserkészetet, amely úgy felel meg a mai fiatalok igényeinek, hogy közben a mozgalom minden értékét magában hordozza?

hosszabb leírás ]

A Zöld Sziget – egészben.

A Zöld Sziget – egészben (2 oldal / A4-es oldal – nyomtatható változat)

Get Adobe Reader Az utolsó frissítés időpontja: 2018. 04. 21. 10:23.
A WOSM Európai Régió kiadványa, a szöveg eredetije elérhető a http://www.scout.org/en/information_events/resource_centre/library/the_scout_library/youth_programme/the_green_island címen.

A pdf forumátumú szövegek olvasásához az ingyenesen letölthető Adobe Reader használható.