Sajtóközlemény – Segítség az egész családnak: ukrajnai menekült gyerekeket fogad a Cserkész Kuckó

A Magyar Cserkészszövetség az Egyszülős Központtal együttműködésben elindította a Cserkész Kuckót, ahol ukrajnai menekült gyerekeket várnak napközi foglalkozásra. Az UNICEF és a Cserkészmozgalom Világszervezete (WOSM) együttműködésében megvalósuló CserKészen a segítségre – UAct Hungary projekt célja, hogy cserkészek és nem cserkészek egyaránt, minél szélesebb körben, minél hatékonyabban tudjanak hosszú távú segítséget nyújtani a menekültként hazánkba érkező gyermekeknek és fiataloknak, valamint a szülőknek.

Az idén 110 éves Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) számára – az ország legnagyobb ifjúságnevelő mozgalmaként – kiemelten fontos a közösségben gondolkodó, szolgálatot vállaló állampolgárok nevelése. Ez okból a szövetség szeptember hónaptól  meghirdeti  a társadalmi felelelősségvállalás tematikus évét is, mely számos ponton kapcsolódik a CserKészen a segítségre – UAct Hungary projekt célkitűzéseihez. Ennek egy eleme az Egyszülős Központtal megvalósuló együttműködés is, melyhez animátorként és önkéntes segítőként számos cserkész is csatlakozott, ugyanakkor a program nyitott minden segíteni szándékozó ember számára, közösségi hovatartozástól függetlenül.

A humanitárius krízis kezdetére visszatekintve, először a nagy pályaudvarokon és a határátkelő pontokon segítettek önkénteseink, majd a menekültszállókon is tartottak foglalkozásokat. Augusztusban elindult a Cserkész Kuckó, melyet a nyár utolsó hónapjában 5-11 fő, 4 és 18 év közötti  ukrán gyerek látogatott a hétköznapokon az iskola- és óvodakezdés előtt. A helyszínt és a háttértámogatást ingyenesen és rendkívül készségesen a budai Egyszülős Központ biztosította. Megemlítendő, hogy az ilyen jellegű tevékenység szervezeti szinten mindkét félnek szokatlan kihívást jelentett, azonban a kölcsönös tenni akarás és elkötelezettség eredményeként egy többnyelvű, biztonságos és barátságos hely született meg, ahol a szülők jó szívvel tudták ott hagyni gyermekeiket.

A Cserkész Kuckó fő célja a kezdetektől fogva az, hogy a szülők tehermentesítésével együtt kis élményt és közösséget adjon az itt élő menekült gyerekek számára. A szakmai csaamentálhigiénés szakemberek, pedagógusok és egy képzőművész is csatlakozott, az ő szakmai tudásuk nagy segítséget jelentett a foglalkozások során. A nyelvi akadályok leküzdésében több tolmács is segítette a munkát. Az önkéntesek és animátorok különböző fejlesztő feladatokkal és kézműves foglalkozásokkal készültek a gyerekek számára. A helyszínhez tartozó kis játszóház a csúszdájával és játékaival ideális terep volt az óvodás és kisiskolás korú gyerekek önfeledt kikapcsolódására. A közelben lévő Vérmező, valamint a Millenáris és a környékbeli játszóterek remek kimozdulási lehetőséget biztosítottak. A Cserkész Kuckó és az ide tartozó szakmai csapat mindennapi tevékenysége az iskolakezdéssel új keretekben folytatódik, az Egyszülős Központ további támogatásával. A foglalkozások részben a korábbi helyszínen, részben további külsős helyszíneken, iskolák bevonásával valósulnak meg.

A Cserkész Kuckó tevékenységének részleteiről a scoutkucko@mcssz.hu címen, illetve a Cserkész Kuckó Facebook-oldalán lehet tájékozódni.