Fejlesztések a mozgalom szolgálatában

Az elmúlt időszakban a Bethlen Gábor Alap támogatásának, sok önkéntes és az országos irodában dolgozó közös munkájának eredményeképp számos fejlesztés valósult meg.

Megújult a a magyar cserkészek módszertani tudástára, a PÉLDÁUL.HU,

  • ahol immár elérhető a Mustármag lelki nevelési munkacsoport gyűjteménye. Itt sok tucat módszer közül válogathatnak az ide látogatók, ami segíti ifjúságnevelő munkánkat.

https://www.peldaul.hu/kozpontigyujtemenyek/1

  • ahol szemezhetünk a Zöld munkacsoport tartalmaiból is. Közös célunk, hogy évről évre egyre többet tegyünk meg teremtett világunk megóvásáért, a fenntartható, zöld, egyre tudatosabb táborozásért.

https://www.peldaul.hu/kozpontigyujtemenyek/4

  • ahol már fellelhető a tábortűzi játékok gyűjteménye is, grafikák, módszertani tanácsok és sok egyéb hasznos tartalom! A projekt egyik vezetője, Jakab Rita minderről így nyilatkozott: 

„A foglalkozástervezéshez segít, ha a játékok tematikusan kereshetők, illetve a gyakori kategóriák könnyen hozzáférhetők. Ennek támogatására hoztuk létre a “gyűjtemény” funkciót a peldaul.hu-n. A felhasználók és nevelők támogatására az alábbi három gyűjteményt hoztuk létre a projekt keretében:

  • lelki nevelés játékos formában, kisközösségek és egyének számára (módszertani példatár)

  • online is játszható játékok, kifejezetten a karantén idejére, vagy bármelyik olyan alkalomra, amikor a közösségeink távol vannak egymástól. Az online tér azonban lehetőséget ad arra, hogy a kapcsolatok és a közösségek megmaradjanak a távolságok ellenére

  • energizáló játékok: az idősebb korosztály számára hasznos egy olyan gyűjtemény, amelyeknek játékai alkalmasak hosszabb foglalkozások megszakítására, az aktivitás és a koncentráció visszaszerzésére – akár képzési alkalmak vagy órák közben, akár kimerítő vagy hosszabb alkotómunkák, folyamatok közben, akár csak úgy."

 

Ezen kívül további figyelemre méltó, a Bethlen Gábor Alap támogatásával elért eredményünk, hogy elkészült a TUDÁSTÁR is, ami cserkészet témakörében korábban született és a folyamatosan napvilágra kerülő művek, egyéb kiadványok, írásos dokumentumok online könyvtára.

Célja, hogy mind a cserkészmozgalom tagjai, mind az érdeklődők számára betekintést adjon a cserkészet mibenlétébe; rendszerezetten, könnyen kereshető formában tartsa nyilván a cserkész kötődésű irodalmat.

A tudástár az alábbi linken keresztül érhető el: https://tudastar.cserkesz.hu/

Kapcsolódó cikkeink