BEAR GRYLLS KÖSZÖNTÖTTE A 100 ÉVES EGRI CSERKÉSZT

November 20-án szombaton ünnepelte századik születésnapját Bartos László, az egri 212. sz. Bornemissza Gergely cserkészcsapat oszlopos tagja. 

A jeles centenárium alkalmából járványügyileg biztonságos szerenáddal köszöntötték „Lacibát” cserkészcsapatának tagjai, díszoklevelet nyújtott át Bedekovics Péter, a Magyar Cserkészszövetség országos elnöke, és meglepetés gyanánt szívhez szóló hangüzenetben köszöntötte őt Edward Michael „Bear” Grylls brit főcserkész, akit legtöbben A túlélés törvényei című televíziós műsorból ismernek.

Bartos László egy esztendővel hamarabb látta meg Balassagyarmaton a napvilágot, minthogy későbbi cserkészcsapata megalakult volna. A huszadik század nagy részét végigélve mozgalmas, ám megpróbáltatásokban gazdag életútja volt. A II. világháborúban a keleti fronton harcolt, ahol hadifogságba is került. Egy szintén fogoly orvos tanácsára azt a kevés kenyeret, amit kapott, türelmesen megpirította tűznél; ennek tulajdonítja, hogy túlélte a fogolytáborban kitört tífuszjárványt. Hivatali munkája során végig hű maradt cserkészfogadalmához. Részt vett a rendszerváltáskor a 212-es csapat újjáalakításában, majd az egri cserkészpark tevőleges megújításában is.

Cserkésztestvérei visszaemlékezései szerint ő volt a csapat sztárszakácsa, amíg az egészsége engedte. 2018-ban, 96 évesen még kilátogatott a parádsasvári csapattárborba. Most, 100. születésnapján egyedül azért volt hiányérzete, mert szeretett feleségét és gyermekeit nála jóval korábban elszólította az Úr, viszont hálás teremtőjének, hogy sohasem maradt egyedül: menyei máig támogatják őt a mindennapokban. Büszke unokáira és dédunokáira, akik közül a legfiatalabb, Krisztián viszi tovább a Bartos nevet. Lacibá derűs jelleme, jó humora máig sem kopott meg, szellemi frissessége irigylésre méltó.

A köszöntés alkalmával az ünnepelt azt mondta, a szeretetet, a becsületet és az önmegtagadást tartja a legfontosabb érteknek. Ha ezek megvannak, minden megvan.

Kívánunk Lacibának további szeretetben és becsületben gazdag éveket.

Isten éltesse!

Kapcsolódó cikkeink