Sajtóközlemény - Gyermekvédelem a Magyar Cserkészszövetségben

A mai napon a sajtóban megjelent egy cikk egy korábbi cserkészvezetőről, aki ellen vizsgálat folyik gyermekvédelmi szempontból súlyosan kifogásolható cselekedetek gyanúja miatt. A Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) fontosnak tartja ezt az írást, mely jelentős mérföldkő erről a nehéz és fájdalmas témáról zajló párbeszédben és ismeretterjesztésben.
Elengedhetetlen számunkra, hogy beszéljünk ezekről az esetekről, hogy soha többé senkivel ne fordulhasson elő hasonló.

A Magyar Cserkészszövetség országos elnöksége 2020 év végén értesült a cikkben említett esetekről, és azonnal el is kezdett információkat gyűjteni a szövetségen belül, majd 2021 februárban hivatalos bejelentést tett a Piarista Rendnél. A tudomásunkra jutott esetek a 2000-es évek elejére datálódnak, így büntetőjogi szempontból már elévültnek minősülnek.

A Magyar Cserkészszövetség a zéró tolerancia híve - csak olyan vezetők foglalkozhatnak fiatalokkal, akiknél biztonságban vannak. Minden gyermekvédelmileg aggályos esetben a Cserkészszövetség azonnal vizsgálatot kezd, és ha szükséges,  megteszi a megfelelő jogi intézkedéseket.

A gyermekvédelem kérdése világszerte foglalkoztatja az ifjúságnevelésben részt vevő szervezeteket. Az MCSSZ reagálva a gyermekjogokat érintő kihívásokra, számos lépést tett annak érdekében, hogy megelőzze a gyermekekkel szembeni visszaéléseket, illetve megfelelő módon kezelje a megtörtént eseteket.

Szakemberek bevonásával elkészítettük és 2018-ban kiadtuk Gyermekvédelmi ismeretek cserkészeknek című kiadványt, ez évben az éves nevelési konferenciánk témájául is a gyermekvédelmet választottuk, különös tekintettel az online térben zajló bántalmazásokra. 2019-ben elindítottuk a Tematikus Továbbképzéseket, amelyek között gyermekvédelmi és esélyteremtési témájú képzési hétvégéket is tartunk. Létrehoztunk egy önálló honlapot, amelyen keresztül bárki számára elérhető önkéntes segélyvonalunk. Itt közvetlen, akár anonim kapcsolatfelvételre nyílik lehetőség cserkész pszichológus és mentálhigiénés szakemberekkel, akik nevelési és gyermekvédelmi kérdésekben tudnak segítséget nyújtani. Ugyanitt online elérhető a már említett Gyermekvédelmi kiadvány is. Néhány éve megalakult a Fészek Gyermekvédelmi Munkacsoport, amely szakemberek bevonásával dolgozik az MCSSZ gyermekvédelmi stratégiájának és áldozatvédelmi protokolljának kidolgozásán. Folyamatban van az MCSSZ gyermekvédelmi szabályzatának elkészítése is. A tapasztalatcsere, a fennálló rendszerek javítása, illetve a gyermekek, fiatalok megfelelő edukációja érdekében szakmai együttműködéseket keresünk mindenféle társszervezettel, kiemelten ifjúsági és egyházi szervezetekkel.

A Magyar Cserkészszövetségnek a megelőzésen és képzéseken túl a legfontosabb az áldozatok védelme és támogatása, tagjaink számára biztosítunk lelki, mentálhigiénés és jogi segítséget. Fontos célunk a közösségi feldolgozás módszereinek fejlesztése és beágyazása, hiszen ezek az esetek nem csak egyéneket, hanem közösségeket is sebeznek, és az ilyen feldolgozás segíthet mind az áldozatoknak, mind a  közösségeknek a továbblépésben és gyógyulásban.

Kérünk mindenkit, cserkészeten belül és kívül: amennyiben akár gyermekvédelmi, akár más szempontból kifogásolható esetről értesül tegyen haladéktalanul bejelentést, értesítsen bennünket, hogy segítséget adhassunk és megtehessük a szükséges lépéseket.

A Magyar Cserkészszövetség elkötelezett a még biztonságosabb cserkészet megteremtése iránt.