Beküldve: 2021. 07. 05., h – 12:23

Az önkéntesmentor-képzés ötlete alapvetően azért született, hogy az itt tudást magukba szívó cserkészek részben vagy egészben átvegyék a jelenleg működő csapatmentor-hálózat helyét.

A képzés harmadik alkalmát is egyhétvégés, személyes alkalomként képzeltük el, de végül kénytelenek voltunk az online megoldást megvalósítani. A képzés anyagot igyekeztünk olyan formán összeállítani, hogy a benne résztvevők minél kevésbé éljék meg hátránynak az online jelenlétet. Ugyan a személyes, többnapos alkalmat nem tudtuk pótolni, de a körülményekhez alkalmazkodva, sikerült a lehető legtöbbet kihozni belőle.

A résztvevők technikailag felkészülve, lelkesen jelentkeztek be szombat reggel a Zoom találkozóba. A bevezető információk után, a bejelentkező körben az volt a kérés, mindenki rajzolja le, majd mutassa meg, hogy számára milyen hozzávalók szükségesek a nap sikeréhez?” Az instrukciónak megfelelően minden résztvevő lerajzolta azokat a dolgokat, amik számára aznap elengedhetetlenül fontosak, majd bemutatta a kamerába egy rövid ismertetéssel együtt.

Ezt követően a motiváció, motiválás témakörével foglalkoztunk. Filmrészletek segítségével beszéltük át a sikeres motiváció jellemzőit, majd egy metaforával élve mindenki elmondta, mihez hasonlít a saját motivációs gömbje, illetve mi az, ami leginkább motiválja egyes helyzetekben.

A jelölteknek az előző hétvége után az volt a feladata, hogy kiscsoportokban egy-egy olyan témát válasszanak, amiben mindannyian szívesen fejlődnének, tanulnának újat. Most itt volt az alkalom ezeknek a bemutatására, melynek során a stratégiai tervezés, az élménypedagógia, az időmenedzsment, az asszertív kommunikáció, a segítő beszélgetés, majd a csoportdinamikai ismeretek és az érzelmi intelligencia témaköreiben mélyedtünk el.

A nap utolsó képzése a mentormunka tervezésére vonatkozott. Az beszéltük át szövetségenként, kerületenként bontott csoportokban, hogy kinek mennyi ideje lesz majd az önkéntesmentor szolgálatra és az egyes kerületekben, szövetségekben milyen feladatok várnak majd rájuk, illetve milyen elképzelések vannak a gyakorlati mentormunkára vonatkozóan. Ezt már csak a zárókör követte, ahol egy olyan csomó megkötése volt a feladat, ami valamilyen formában szimbóluma lehet a napnak.

Eredményes, bár nagyon fárasztó napot zártunk és reménykedünk abban, hogy a képzés utolsó hétvégéjén már lesz alkalmunk a személyes együttlétre is.

 

A programot a Lépj át a határaidon! projekt támogatja.

Hungarian
Kategória
Cimkék