Önkéntesmentor-képzés – együttgondolkodási alkalmak

Az önkéntesmentor-képzés ismertetésére és az önkéntesmentor-hálózat kialakítása, felépítése és működése körül felmerült kérdések megbeszélésére egy három alkalomból álló online együttgondolkodást szerveztünk, melyre minden magyar szövetség vezetőit, az önkéntesmentor-képzés résztvevőit és a korábban működő csapatmentor hálózat tagjait hívtuk.

A beszélgetéssorozat első alkalmával (2021.05.19.) az önkéntesmentor-képzés volt fókuszban. Először a képzés felépítését mutattuk be, majd kiscsoportokban beszélgettünk arról, hogy milyen feladatai lehetnek egy önkéntes csapatmentornak és azok között mi a prioritás. Ezt követően szövetségek szerinti megbeszélés következett, aminek eredményét a Miro alkalmazásban rögzítettük. Ebben az esetben is a mentorfeladatok priorizálása volt a cél. A közös megosztás keretében megfigyelhettük, hogy vannak-e különbségek, egyezések az egyes csoportok eredményei között. Az együttgondolkodásban az MCSSZ több kerületéből, a VMCSSZ-ből, az RMCSSZ-ből és az SZMCS-ből, illetve a horvátországi cserkészettől voltak jelen vezetők.

A sorozat második alkalmával (2021.05.26.) az önkéntes csapatmentor hálózat működési kereteinek átbeszélése volt a cél. Mivel teljesen új rendszer kiépülése történik számos kérdés merül fel ezzel kapcsolatban. A beszélgetést egy PPT-vel vezettük be, mely azt mutatta be, hogy miként jutott el az MCSSZ addig a döntésig, hogy önkéntes hálózatban gondolkodjon. Ezt követően az egyes jelenlévő szövetségek mutatták be, hogy kezdtek bele az önkéntes hálózatuk kiépítésébe. Az SZMCS és az MCSSZ I. kerületét hallgathattuk meg, majd rátekintettünk az RMCSSZ által összeállított, mentorok tevékenységét bemutató dokumentumra is. Ezt követően kiscsoportokban gondolkodtunk 3x10 percben a következő témák mentén: hálózat felépítése, feladatok, felelősségi körök, titoktartás kérdései és a mentorok támogatása. A kiscsoportos együttgondolkodások szövetségi bontásban valósultak meg, majd a közös megosztásban ráláttunk egymás eredményeire. Az alkalmon az MCSSZ-ből, az SZMCS-ből és Horvátországból, illetve az Országos Elnökség képviseletéből voltak jelen cserkészvezetők.

Utolsó alkalommal (2021.06.02.) a mentorképzés jövője volt fókuszban. Erre a beszélgetésre elsősorban a döntéshozókat, különböző kerületi, illetve szövetségi elnökségi tagokat hívtunk meg. Elsősorban az volt a célunk, hogy döntés szülessen arról, melyik szövetség vagy szövetségek milyen együttműködése vállalja fel a képzést. Kik nevezik majd ki a képzésvezetőt, és döntenek majd a bemeneti és egyéb feltételekről. Az egyeztetés során arra jutottak a jelenlévő vezetők, hogy az lenne a legjobb megoldás, ha a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma döntene a mentorképzésről. Ennek előnyeit és hátrányait beszéltük át. Megegyeztünk abban, hogy a jelenleg futó képzés lezárását követően születik majd egy összefoglaló dokumentum, amely tartalmazza annak felépítését, tanulságait, jövőre vonatkozó változtatási javaslatokat. Megfogalmazásra kerül benne egy ajánlás a bemeneti követelményekre, illetve a képzésvezetőre vonatkozóan is.

A programot a Lépj át a határaidon! projekt támogatja.

 

Kapcsolódó cikkeink