Civil tapasztalatcsere

„Kezdjük újra?(!)” címmel szerveztünk szakmai találkozót a járvány utáni újrakezdés kihívásairól civil partnereink számára június 30-án. 

Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektettünk a különböző együttműködések kiépítésére, és megvalósítására olyan civil szervezetekkel, akik a cserkészetéhez hasonló értékeket képviselnek és akikkel közösek a céljaink.

A környezetvédelmi tematikus évben számos „zöld” szervezettel találkozhattatok cserkészeink, akik nemcsak a nagyobb, központi rendezvényeinken tartottak programokat, előadásokat, hanem különböző szakmai tanácsokkal is ellátnak bennünket a cserkészélet, különösképp a cserkésztáborok minél inkább fenntartható és környezettudatossá tételével kapcsolatban. Az EFOP projektek során a társadalmi integrációval és a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó szervezetekkel dolgoztunk együtt, nekik köszönhetően valósulhattak meg különböző, cserkészmódszertan-központú élménynapjaink. 

Az esemény ötletét egyrészt ezek a korábbi sikeres együttműködések adták, másrészt annak a felismerése, hogy a pandémia hasonló nehézségek elé állította szervezeteinket, és az újrakezdés időszakában még nagyobb szükség van az összefogásra, egymás támogatására és a közös érdekképviseletre. Úgy gondoljuk, hogy az MCSSZ-nek, Magyarország legnagyobb ifjúsági szervezeteként feladata, hogy felkészüljön a járvány globális, össztársadalmi hatásaira és – lehetőség szerint – teret adjon az ezzel kapcsolatos közös gondolkodásra.

A június 30-i eseményen mintegy negyven résztvevőt, tizenkilenc civil szervezet képviselőit láttunk vendégül. A rendezvény Bedekovics Péter országos elnök megnyitója után, Dr. Mérő László előadásával kezdődött, aki az online generáció várható hatásairól és kihívásairól beszélt. A prezentáció után ismerkedős játékok következtek, ezeknél nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy mind a formális bemutatkozás, mind a cserkészmódszer, mind pedig a kötetlen kapcsolatépítés megvalósuljon. A délutáni szekciókban három különböző témából választhattak a résztvevők: Pótó Judit a járvány előtti-és utáni működésről és a stratégia fontosságáról, Szászi Barnabás a döntéspszichológiáról, Pej András pedig a bizonytalan helyzetben való magabiztos kommunikációról vezetett kiscsoportos műhelymunkát. A nap kiskörös értékeléssel zárult. A visszajelzések alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a jövőben is hasznos lenne bizonyos időközönként összegyűlnünk, és tanulnunk egymástól. Reméljük, lesz még erre lehetőség.

Köszönjük minden résztvevőnek a nyitottságot és a derűs, jó hangulatú együtt töltött időt!

A résztvevő szervezetek listája:

Humusz Szövetség

WWF

MME (Magyar Madártani Egyesület): 

MTVSZ (Magyar Természetvédők Szövetsége):

Energiaklub

MKNE (Magyar Környezeti Nevelési Egyesület)

PET Kupa

Zöld Fiatalok Egyesülete

Zöld Civil Együttműködés

MSZKI (Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája)

Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Határtalan Szív Alapítvány

Faluszépítők Bükkszentmártoni Egyesülete

Háló Egyesület

Pálferi Alapítvány

OPÁL Tehetséggondozó Alapítvány

EMET

MCC

MCSSZ

 

A programot a Lépj át a határaidon! projekt támogatja.

Kapcsolódó cikkeink