Országos Elnökség tájékoztatása a koronavírus témájában XXIII.

Kedves Cserkésztestvérek! 

A nyári táborokra készülődve két fontos témában szeretnénk hozzátok fordulni. Ezek közül egyik a felnőtt személyek (18+ év) cserkésztábori részvételének kérdése, másik pedig az EÜ szakág tanácsai a táborszervezés kapcsán. 

Ahogy múlt heti levelünkben is olvashattátok, minden 18+-os személynek, aki cserkésztábor területére érkezik, érvényes védettségi igazolvánnyal kell rendelkeznie. Ezt a táborparancsnok felelőssége ellenőrizni. Javasoljuk, hogy ezt tételesen, a táborba szálláskor vagy az adott személy táborba érkezésekor tegye meg – pusztán az a tény, hogy az adott személy már kapott oltást még nem elégséges (a szabályozás érvényes védettségi igazolvány meglétét írja elő). Figyelmetekbe ajánljuk, hogy a népegészségügyi hatóság szúrópróba-szerű ellenőrzései során – melyek eddig is érintették a táboraink bizonyos részét –  vélhetőleg az egészségügyi nyilatkozatok mellett a védettségi igazolványok meglétét is  ellenőrizni fogja. 

A táborszervezéshez kapcsolódóan pedig figyelmetekbe ajánljuk mindazokat a jótanácsokat, melyeket az EÜ szakág foglalt össze az alábbiak szerint: 

“Mivel tudjuk biztonságosabbá tenni a táborozást a cserkészeink számára? Néhány jó ötletet összeszedtünk:

Először is: menjetek táborozni! Továbbra is egészséges és jó dolog nyáron 10 napot az erdőben tölteni. 

  • Ez a civilizációtól távol kevésbé lesz veszélyes, mint napköziszerűen, naponta bejárva a program helyszínére.
  • Közös érdek, hogy mindenki védetten menjen táborozni: mindenki oltassa be magát! (Védettségi igazolvány 18 év felett kötelező a táborba belépéshez!)
  • COVID19 Antigén szűrés tábor előtt javasolt.
  • MINI karantén a táborbaszállás előtt: ne másik táborból jöjjenek a cserkészek, hanem legyenek otthon kb. 6 napot.
  • Táborbaszállás előtt (aznap, vagy inkább előző este csekklista-szerűen, mint a kórházaknál): hőmérés, tünetekre rákérdezés, környezetben van-e jelenleg igazolt COVID19 beteg - ha bármelyikre igen a válasz, a cserkész otthon marad. Ez legyen meg írásban és írja alá a cserkészed és a szülő is.
  • Lehetőleg bérelt busszal, ne vonattal és tömegközlekedve menjenek a cserkészek (nem a legkörnyezettudatossabb, de most az egészség a cél).
  • Minél kisebb egységekben sátrazzanak együtt a cserkészek (akinek a szülője ragaszkodik hozzá, hozhat saját sátrat, amiben egyedül alszik).
  • A szülőkkel megértetni, hogy hiába van befizetve a tábor, ha súlyos helyzet áll elő, akkor mindenki hazamegy. Ne várják vissza a befizetett tábordíjat, mert valószínű nem fogják tudni a csapatok visszaadni. Minket ne érjen készületlenül egy ilyen szituáció! 
  • Sajnos, tomboló 4. hullám esetén nem lesz tábor sehol sem! (Szerencsére ennek minimális az esélye most nyáron.)
  • Rendszeres kézmosás biztosítása: étkezések előtt, közös játék előtt, közösségi programok előtt, amikor egymáshoz érünk (ez nem úri muri, ez az egészség egyik ára).
  • Felületek rendszeres (legalább napi) átfertőtlenítése (az egészség másik, időben, szervezésben, pénzben fizetendő ÁRA). Higiéniai szolgálat szigorú ellenőrzése.
  • Karanténsátor a gyanúsaknak (aki pozitív, megy haza és csak súlyos esetben kórházba).
  • Lehet tesztet tartani a táborban is, nem nagy tudomány a tesztelés, csak pontosan kell csinálni.
  • Portyázás, GH-s napi mozgás, mint potenciális fertőzéskapu figyelembe vétele és minimalizálása.
  • Kevesebb kontakt és egymásra ordító játék.
  • Nem minden lázas covidos, nem minden covidos szorul kórházi ellátásra (de elkülönítésre, pihenésre és hazaszállításra igen) – ezt a tábori elsősegélynyújtók véssék az eszükbe!  

Már most sok gyerek mentális problémákkal és ebből adódóan pl. elhízással küzd, aminek elsősorban az izoláció a kiváltó oka. Jó lenne, ha minél hamarabb ismét támogató, baráti  környezetbe kerülnének a cserkészeink! Ez internet- és kütyümentes közeget, jó hangulatú tábortüzeket, közös játékokat jelentene. Hívjátok el a lemaradozó tagokat és beszéljetek velük akár személyesen is! Ők a legsérülékenyebbek és szintén a járvány veszélyeztetettjei.

Jó szervezést és táborozást!

A cserkészkedés egészséges!”

A koronavírus-járványhoz kapcsolódó döntésekről az Országos Elnökség továbbra is e-mailben, az Országos Hírlevélen keresztül, illetve az MCSSZ Országos Elnökség Facebook oldalán keresztül tájékoztat Benneteket. Kövessétek ezen fórumokat is figyelemmel!

 

Jó munkát!

Az országos elnökség nevében:

Hegyi Armand csst. (105.)

országos vezetőtiszt

 

Kapcsolódó cikkeink