Beküldve: 2021. 06. 04., p – 10:40

A Magyar Cserkészszövetségek Fóruma (Továbbiakban: MCSSZF) hagyományainak megfelelően a tagszövetségek a májusi közgyűlésére készültek. A továbbra is fennálló koronavírus járvány miatt a májusi közgyűlés a világhálón valósult meg. Tavaly, azaz 2020 májusában tartottuk meg az első online közgyűlést, s már akkor reméltük, hogy egy év elteltével már személyesen tudunk tanácskozni. Sajnos erre még várnunk kell, de a cserkészmunka a koronavírus járvány ellenére is folytatódott. 

A MCSSZF fennállása óta minden évben két alkalommal tartott közgyűlést, ezt a hagyományt továbbra is megtartottuk. Az idei évben 2021. május 6 és 8.-a között esténként Zoom felületen találkoztunk. A tanácskozáson részt vett a Kárpátalajai Magyar Cserkészszövetség (KáMCSSZ), a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ), Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ), Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS), Romániai Magyar Cserkészszövetség (RMCSSZ), Vajdasági Magyar Cserkészszövetség (VMCSSZ), Horvátországi Magyar Cserkészszövetség (HMCSSZ), a MCSSZF Alapítvány képviselői és a Táborkereszt lelki közösség képviselője. 

Beküldésre kerültek a tagszövetségek, a Magyar Cserkészszövetségek Fórum Alapítványának és az Összmagyar Cserkésziroda beszámolói. A beszámolók elfogadása után egyeztettünk a közös programokról, képzésekről. A MCSSZF segédtiszti képzésen jelenleg 26 jelölt van 5 cserkészszövetségből. A hivatástisztázó hétvégét megtartva már a nyári vezetőképző táborra készülnek a képzés vezetői. A MCSSZF cserkésztiszti képzésen jelenleg 16 jelölt van 5 szövetségből. Örömteli, hogy a VMCSSZ-ből 5-en jelentkeztek a tiszti képzésre. A NEK2020 cserkész kontingens tevékenységét és a fontosabb információkat is átbeszéltük, mivel pár hónap múlva 2021 szeptemberében megrendezésre kerül a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, amelyen mi cserkészek is részt veszünk. A 2021-es évben is megrendezésre került az Össze-Szövő Vetélkedő, azaz őrsök közötti vetélkedő, amelyen 55 őrs vett részt, 12 országból, 2 kontinensről, 5 szövetségből. Az online tartott őrsi vetélkedő az idei évben is nagy népszerűségnek örvendett. Köszönet a főszervezőknek Balla Stefánia (RMCSSZ), Szénás Zalán (RMCSSZ) és György Domonkosnak (MCSSZ) és minden tagszövetségi koordinátornak a szervezésért. A 2021 decemberben tartandó Betlehemi Békeláng átadó ünnepség és az azt követő békeláng átadásról is szó esett a tanácskozáson. A MCSSZF alapszabályát újítja, ennek kapcsán helyzetjelentést tettek a tagszövetségek vezetői. A segédtiszti képzés átjárhatósági projekt első fele elkészült köszönet érte Szórád Gábornak. A projekt további lehetőségei is napirendi pontját képezték a megbeszélésnek. A gyűlésen szó volt a koronavírusi járvány utáni további közös programokról és a személyes cserkészmunka megindításának kihívásairól is. Az idei évben is megrendezésre kerül az Összetartozásunk Tűze program, amelynek részleteiről Popovics Pál számolt be. 

A tanácskozáson részt vett Palugyay-Masátné Dr. Koltai Mária, aki 2021 tavasza óta tölti be a KMCSSZ-nél a Kárpát-medencei kapcsolatok osztályvezetői tisztségét. Mária elődje Szemerédi Tibor, azaz cserkész becenevén Puma majdnem 30 évig töltötte be ezt a tisztséget, amelynek keretében a rendszerváltást követően a Kárpát-medencében működésnek induló cserkészszövetségek munkáját segítette.  Köszönet Pumának az áldozatos munkájáért az elmúlt 30 évben.

Örömmel tölt el, hogy a megváltozott helyzet ellenére is sikeres volt a tanácskozás és tovább folytatjuk a megkezdett cserkészmunkát. Remélem, hogy a következő, őszi közgyűlésen már ténylegesen személyesen tudunk tanácskozni. 

Farkas Zsuzsanna cserkésztiszt

Vajdasági Magyar Cserkészszövetség alelnöke

Hungarian
Kategória