Beküldve: 2021. 03. 11., cs – 00:00

Kedves Cserkésztestvérek! 

Az elmúlt időszakban ismét rosszabbra fordult a járványügyi helyzet, s újabb korlátozó intézkedésekkel is együtt kell élnünk. A legújabb szabályozások megjelenése óta sokan fordultatok hozzánk tisztázó kérdésekkel – köszönjük, hogy így tettetek, köszönjük a bizalmatokat és eddigi türelmeteket is! 

Látjuk, hogy a cserkészmunka amúgy is szűkre szabott keretei között most a legfontosabb kérdés az őrsi túrák megvalósíthatósága. A Kormány 104/2021. (III. 5.) Korm. rendeletének – melyben elrendelik a védelmi intézkedések ideiglenes szigorítását – kimondott célja, hogy minimalizáljuk a személyes találkozással járó szociális érintkezéseket, így csökkentve a járvány terjedésének ütemét (2. § 1.). Bár sajnos az Operatív Törzs többszöri megkeresésünkre sem válaszolt, jogászok véleményét kikérve arra jutottunk, hogy a rendelet nem tiltja a maximum 10 fős létszámú, egynapos, természetben szervezett túrákat – így jogszabályi akadálya továbbra sincs az ezen kereteket megtartó őrsi túrák megszervezésének. 

Fontos tényező azonban, hogy a jelenleg zajló harmadik hullámban a kórházi kezelésre szorulók átlagéletkora egyre csökken. Sok esetben a fertőzést éppen az őrsi túrák célkorosztálya: gyermekek, fiatalok viszik haza (akár tünetek nélkül, vagy minimális tüneteket mutatva). Ezért az őrsi túrák járványügyi szempontból kockázatosak. 

Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy jelen helyzetben kiemelt fontossága van a közösségért való áldozatvállalásnak, így is védve egymás egészségét. Éppen ezért kérjük, hogy különlegesen körültekintően járj el, ha őrsi túrát hirdetsz. Egyeztess az érintettekkel: szülőkkel, gyermekekkel, hogy mindenki számára világosak legyenek a keretek és a kockázatok! Esetleg érdeklődj utána, hogy a gyermekek, családjaik átestek-e már a fertőzésen, kaptak-e már oltást! Kérd ki csapatparancsnokod véleményét, hogy miként cselekdj, hogyan tudsz biztonságosan eljárni! Ha van rá mód, halaszd el a túrát! 

A II. cserkésztörvény szellemében kérjük továbbá, hogy gondold át embertársaid, közösségeid felé viselt kötelességeidet! Kérjük, ha még nem tetted, regisztrálj a védőoltásra a vakcinainfo.gov.hu oldalon és biztasd erre vezetettjeidet is! A védettség megszerzése lehetőséget nyithat arra, hogy újra a hagyományos körülmények között találkozhassunk cserkésztestvéreinkkel, akár már a nyári táborokban is. 

Világos, hogy a járvány különlegesen nehéz kihívások elé állítja a cserkészmunkát, de semmiképp se csüggedj el! Adjon erőt az a tudat, hogy mozgalmunk túlélt már egy spanyolnátha-járványt, két világháborút, az emigrációba kényszerülést… Most rajtad a sor, hogy a lángot ebben a nehéz helyzetben őrizd és vidd tovább! 

A koronavírus-járványhoz kapcsolódó döntésekről az Országos Elnökség továbbra is e-mailben, az Országos Hírlevélen keresztül, illetve az MCSSZ Országos Elnökség Facebook oldalán keresztül tájékoztat Benneteket. Kövessétek ezen fórumokat is figyelemmel!

Hungarian
Kategória