Beküldve: 2020. 10. 14., sze – 15:21

Megjelent a Magyar Cserkészélet (1910 – 1948) című kötet Tabajdi Gábor csst. (293.) és Szigeti László történészek szerkesztésében. A hazai cserkészetet a kialakulásától a II. világháborút követő betiltásáig huszonnégy tanulmányban elemzi az alapokat meghatározó korszakában.

 

A cserkészkedés az egykori angol katonatiszt, Lord Baden-Powell (Bi-Pi) 1907-ben megtartott első tábora után világszerte milliók számára jelentett hasonló ifjúkori élményeket. Ugyanakkor a 20. században a cserkészmozgalom rendkívül eltérő kulturális, társadalmi és politikai közegekben formálódott. Különösen igaz ez Magyarországra, ahol a politikai fordulatok nyomán többszörös betiltás és újrakezdés jellemzi a cserkészközösségek történetét.

A tudományos-ismeretterjesztő szövegek az első csapatok megszerveződésétől, a nevelési programok kidolgozásától a mozgalom „aranykoráig” mutatják be a kisebb-nagyobb közösségek történeteit. Az őrsök, csapatok, szakágak működésével kapcsolatos körképet a száz évvel ezelőtt határon túlra, kisebbségi sorba került cserkészek sorsának bemutatása teszi teljesebbé. A könyv szerkesztői merítettek a magánadományokból és hagyatékokból építkező Fortepan (www.fortepan.hu) különleges fotógyűjteményéből.

A kötet elérhető a cserkesz.hu kiadványok oldalán, mely a Magyar Cserkészszövetség felkérésére az „Imre herceg terv – közelebb egymáshoz” elnevezésű projekt keretein belül valósult meg.

Hungarian
Kategória