Beküldve: 2020. 05. 22., p – 13:31

A frissen megjelent 215/2020. (V. 20.) Korm. rendelet alapján 2020. június 16. napjától a gyermek- és ifjúsági táborok megtarthatóak. Ennek értelmében a táborozásra vonatkozó rész módosításával ismét közreadjuk 2020. május 20-án küldött tájékoztatónkat. 

Örömmel tapasztaljuk, hogy a járványhelyzet miatt elrendelt megszorítások, bár lassan és fokozatosan, de oldódni látszanak. Ennek egyik jele, hogy a járvány elleni védekezésben Magyarország Kormánya új, közösségeinket is érintő döntéseket hozott, melyeket szeretnénk megosztani veletek. Mindeközben továbbra is kérjük: megfontoltan, körültekintően járjatok el, magatok és a rátok bízottak biztonságát, egészségét a legnagyobb mértékben szem előtt tartva!  

Őrsgyűlések: A kijárási korlátozás május 18-cal Magyarország egész területén megszűnt, valamint hamarosan a köznevelési és közoktatási intézmények működésének rendje is helyreáll. Ennek értelmében 2020. május 22--től őrsgyűlések szervezése is lehetővé válik az alábbiak betartásával: 

  • Őrsgyűlések kizárólag a csapatparancsnok engedélyével szervezhetők! 
  • Az őrsgyűlés megszervezése előtt a parancsnok elsőként az őrsvezető szüleinek beleegyezését kérje ki! 
  • Az a cserkész vehet részt őrsgyűlésen, akinek szülei ebbe – a parancsnok, illetve az őrsvezető előzetes tájékoztatását megismerve – beleegyeztek. 
  • Ha van rá mód, az őrsgyűléseket szabad téren tartsuk. 
  • A csapatotthonokat a gyűlések előtt és után is fertőtleníteni kell, különös tekintettel a kilincsekre, mellékhelyiségekre. A gyerekeknek biztosítani kell a kézmosási lehetőséget szappannal, meleg vízzel, egyszer használatos kéztörlővel vagy saját törölközővel. 

Továbbiak: 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet 1. § (2.), 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet, 9.§ (2.), 211/2020. (V. 16.) Korm. rendelet, 1.§ (2.) 

Őrsi túrák: Az Operatív Törzs tájékoztatása szerint tőlünk távolabb élőkkel (tehát pl. őrstagjainkkal) is lehet együtt kirándulni 1,5 méter védőtávolság betartásával. Külön egészségügyi igazolás nem szükséges a részvételhez. Minden egyéb szempontból kérjük, hogy az őrsgyűlésekre vonatkozó iránymutatást kövessétek (szülői beleegyezések, fertőtlenítés stb.).

Továbbiak: Operatív Törzs tájékoztató május 08., 29. perc

Őrsi/raji portyák: A kereskedelemről szóló törvény szerinti szálláshely fogadhat vendéget és a vendégek számára az ott-tartózkodás megengedett. Ez lehetőséget ad arra, hogy cserkészeinkkel szálláshelyeket vegyünk igénybe – legyen az épített szálláshely, vagy sátrazós lehetőség. Konkrét létszámkorlátot nem közöltek a hatóságok, de jelen helyzetben azt kérjük, hogy legfeljebb raji létszámokban gondolkodjatok! Külön egészségügyi igazolás nem szükséges a részvételhez. Minden egyéb szempontból kérjük, hogy az őrsgyűlésekre vonatkozó iránymutatást kövessétek (szülői beleegyezések, fertőtlenítés stb.).

Továbbiak: 207/2020. (V. 15.) Korm. rendelet, 4.§ (1.)

Csapatrendezvények, rajnál nagyobb léptékű programok: A nagyobb méretű eseményekkel kapcsolatban egyelőre nincs egyértelmű iránymutatás szabályzói oldalról. Éppen ezért jelenleg még arra kérünk Benneteket, hogy ne szervezzetek ilyen eseményeket! Továbbra is dolgozunk azon, hogy a döntéshozókhoz eljussanak kérdéseink és egyértelmű iránymutatás szülessen. Ameddig nincs egyértelmű szabályzói iránymutatás, addig úgy kell tekintsük, hogy nem engedélyezettek az ilyen méretű/típusú események.

Táborozás: 2020. június 16. napjától a gyermek- és ifjúsági táborok – napközi és ottalvós szervezésben egyaránt – megtarthatóak. Ez tehát azt jelenti, hogy ettől az időponttól kezdve a nyári cserkésztáborok is megszervezhetők. Kérjük, hogy a csapattáborok és a vezetőképző táborok tervezését és szervezését újult erővel folytassátok, táboraitokat lehetőség szerint a járvány kirobbanása előtt tervezett időpontban tartsátok meg! 

Mind a kerületek, mind az országos elnökség részére segítség, ha látjuk a táborozási terveket, időpontokat, helyszíneket, ezért kérjük, mielőbb kezdjétek el a táborozási engedélykérési folyamatot az ECSET-ben! Külön fel szeretnénk a csapatok figyelmét hívni, hogy érvényes táborozási engedély nélkül táborba szállni tilos! Jelen helyzetben ez különösen súlyos problémákat okozhat, így mindenkit óva intünk attól, hogy engedély nélkül táborozzon! 

A különböző hatóságok (Népegészségügy, Zöldhatóság, stb.) és az erdészetek június 16. utáni időpontra immár minden engedélyt megadhatnak. Kérjük, mielőbb adjatok be minden engedélyhez szükséges kérelmet a hatóságokhoz! Ha bármely hatóságnál problémába ütköztök, jelezzétek, és mindent megteszünk a probléma elhárításának érdekében! Továbbra is dolgozunk azon, hogy egyértelmű iránymutatást kapjunk arra nézve, hogy van-e bármiféle közegészségügyi feltétel vagy óvintézkedés, aminek idén nyáron a szokásostól eltérve meg kell felelni - jelezni fogjuk, ha erre nézve információt kapunk. 

A táborok során kérjük, hogy a higiénia területén különös gondossággal járjatok el, kiemelt figyelmet fordítva az ételkészítésre vonatkozó szabályokra, a közösségi terek fertőtlenítésére és a személyes higiéniára! A táborba szálláshoz továbbra is 3 napnál nem régebbi, a a táborozó egészségességéről szóló gondviselői (vagy nagykorúak esetén saját) nyilatkozat szükséges. 

Továbbiak: 215/2020. (V. 20.) Korm. rendelet, 3.§

További ajánlásaink és jó gyakorlatok:

  • Őrsi, raji léptékű programjaink megtartásáról vezetői felelősségünk tudatában döntsünk, mérlegelve az aktuális helyzetet, a szabályzók iránymutatásait, a helyi hatóságok által közzétett szabályokat! 
  • Amennyiben bármely cserkészed szülője nem kívánja elengedni gyermekét bármely programra, tartsd ezt tiszteletben! 
  • A programokat lehetőleg a szabadban tartsuk! 
  • Fokozottan figyeljünk a személyes higiéniára: kézfertőtlenítés, gyakori kézmosás javasolt (a helyes kézmosásról videó itt), különösen étkezések előtt. 
  • Találjunk ki új módszertanokat, játékokat amiben az egészségről tanulunk – most mindenki figyelni fog! 
  • Cserkészfoglalkozás után fertőtlenítsük az asztalokat és gyakran használt eszközöket! 
  • Ne együnk/igyunk egymás edényeiből! 
  • Kerüljük a testi kontaktust (kézfogás, puszi, ölelés), különös tekintettel az érintéses játékokra! 

 A helyzet gyors változását látva továbbra is arra kérünk Titeket, hogy kövessétek figyelemmel a kormányzat és a helyi hatóságok utasításait, tekintsétek ezeket irányadónak és járjatok el a lehető legnagyobb körültekintéssel! Bár a helyzet alakulása bizakodásra adhat okot, fontosnak tartjuk mindannyiunk figyelmét felhívni arra, hogy magunk és a ránk bízottak biztonsága érdekében inkább óvatosan és mindent kétszer átgondolva járjunk el! Ha bármilyen tervezett tevékenységetek, programotok kapcsán kérdésetek van, úgy bátran keressétek a kerületi vagy az országos elnökséget a helyzet tisztázása végett! 

Végül pedig engedjétek meg, hogy továbbra is figyelmetekbe ajánljuk az MCSSZ által a karantén-időszakra indított kezdeményezéseit, mint például a Tanulj otthon! kezdeményezést vagy az Online Módszertani Gondolatok cserkészeknek csoportot. 

A cserkészmunkát és a nyári táboroztatást érintő történésekről és további döntésekről az Országos Elnökség továbbra is e-mailben, az Országos Hírlevélen keresztül, illetve az MCSSZ Országos Elnökség Facebook-oldalán keresztül tájékoztat Benneteket.

Jó munkát!

Az országos elnökség nevében:

Hegyi Armand csst. (105.)

országos vezetőtiszt

Hungarian
Kategória