Megalakulás

A cserkészet alapítója Robert Baden-Powell (Bi-Pi), a britt hadsereg katonatisztjeként szolgált a brit gyarmatokon, elsősorban Indiában és Afrikákban. A szolgálat alatt gyűjtött tapasztalatairól, a felderítéséről írt műveiből sokat átemelt a fiataloknak szóló könyvébe. Bi-Pi a dél afrikai Mafeking váránál, a búrok ostroma elleni küzdelem során felfigyelt az ott segédkező fiatal fiúk találékonyságára és ügyességére és úgy vélte, a városi gyerekek is képesek hasznos és értékes tettekre, ha felelősséget adunk a kezükbe.

Az Egyesült Királyságba visszatérve - hogy elméletét kipróbálja - 1907-ben az angliai Brownsea szigetén tábort szervezett kamasz fiúknak. A kis csoportokba (őrsökben) elit iskolák növendékei együtt táboroztak szegény sorban élő gyerekekkel. Közösen járták a természetet, horgásztak, sportoltak, játszottak, mindezt egyenruhában, ami elfedte a társadalmi különbségeket. A tábor legendává vált, és a Brownsea szigeti tábor sikerében az “őrsi rendszer” bevezetését tartotta: “A fiúk csapata négy őrsre volt osztva, mindegyikben öt tag, s a legidősebb fiú volt az őrsvezető. Ez az elrendezés volt a sikerünk titka. Az őrsvezető mindig felelős volt az őrse viselkedéséért.

Cserkészet fiúknak

A tábor sikerének, illetve nagyrészt annak tapasztalait összefoglaló Cserkészet fiúknak (Scouting for Boys) című Bi-Pi könyv népszerűségének köszönhetően a cserkészet villámgyorsan terjedt el az Egyesült Királyságban, majd az egész világon. Miután Bi-Pi nyugalomba vonult a katonaságtól, minden idejét és erejét annak szentelte, hogy a cserkészetet szolgálja és terjessze a cserkészeszmét. Beutazta az egész világot, s bátorította, lelkesítette a cserkészvezetőket. A cserkészet alapítója élete utolsó szakaszában visszatért Afrikába, s visszavonultan élt a kenyai Nyeriben. 1941. január 8-án halt meg.

A cserkészliliom

A cserkészet jelképének Bi-Pi a liliomot választotta. Ezt használták a térképeken az északi irány jelölésére, tehát ez a szimbólum segítette az utazókat a helyes irány megtalálásában. A liliom ugyanakkor már a régmúltban is a tisztaság jelképe volt, amit Bi-Pi a cserkészjellem egyik legfontosabb vonásának tartott. A stilizált virág három szirma a cserkészfogadalom hármasságára emlékezetet: kötelességteljesítés, segítőkészség, törvénytisztelet.

További oldalak

Veletek történt – velünk történt

Külföldi magyar cserkészek visszaemlékezései az elmenekülésről, a menekültlétről és a magyar cserkészet szerepéről az életükben

Tovább

Trianon100

Trianon 100. évfordulójával kapcsolatos cserkészprogramok

Tovább

Katakomba cserkészet

Parázs a hamu alatt - magyar cserkészet a kommunizmusban

Tovább

Jamboree 1933 Térképe

Jamboree 1933 Térképe

Tovább

Wikipédia

Magyar Cserkészetről a Wikipédián

Tovább

Cserkésztörténelem kiadványok

További kiadványok, tanulmányok cserkésztörténelem témában

Tovább