Lépj át a határaidon

Bevezető

Magyar cserkész - ez a kifejezés határainkon innen és túl is jelentést hordoz. A majd’ 12 ezer magyarországi cserkész mellett közel 7 ezer cserkésztestvérünk tevékenykedik a Kárpát-medencében és szerte a világon, akiknek identitásában a kifejezés első fele épp olyan fontos, mint a második.
 
A Magyar Cserkészszövetség „Lépj át a határaidon!” elnevezésű projektjének küldetése a szomszédos országok magyar cserkészszövetségeivel történő szorosabb együttműködés kialakítása, segítve ezzel a jó gyakorlatok megosztását és az önkéntességen alapuló ifjúságnevelő munkát. Ezt a célt szolgálják a projekt keretében megvalósított közösségfejlesztések, a kulturális és civil kapcsolatok kialakítása és bővítése, valamint a Kárpát-medence szintű hálózatépítés.

Pólya Viktor
Kárpát-medencei fejlesztési vezető

A projektről

A Magyar Cserkészszövetség az Emberi Erőforrás Támogatáskezelővel  (EMET) közösen valósítja meg a Lépj át a határaidon! című EFOP–1.12.1-17-2017-00009 kódszámú projektjét 2018 január 1. és 2020 december 31. között. A pályázati konstrukció általános célkitűzése a Kárpát-medence szomszédos országai közötti tematikus együttműködések erősítése az ifjúságügy, az egészségügy, a közösségfejlesztés és a társadalmi felzárkózás területén (pályázati felhívást részletes tartalmáról itt tájékozódhatsz). 

A határon átívelő együttműködések tematikájában, a Magyar Cserkészszövetség kiemelten fontos célja, a Kárpát-medence magyar cserkészei közötti együttműködések megerősítése, új kapcsolatok életre hívása, a szövetségek, csapatok és cserkészvezetők közötti szakmai tapasztalatcsere elősegítése, jó gyakorlatok megosztása, valamint a Kárpát-medence cserkészei számára különféle kulturális fesztiválok, sport programok, táborok, illetve kompetenciafejlesztő workshopok és konferenciák szervezése és lebonyolítása.  

A projekt során különös figyelmet fordítunk az egyes partnerszervezetek (a határon túli cserkészszövetségek) adottságaira és valós igényeire, hogy minél hatékonyabb módon, minél maradandóbb és gyümölcsözőbb kapcsolatok születhessenek a projektre szánt három évet követően is. 

A szakmai irányítás tagjai


Pályázati felhívás

https://www.palyazat.gov.hu/efop-1121-17-tematikus-egyttmkds-erstse-az-ifjsggy-egszsggy-kzssgfejleszts-s-trsadalmi-felzrkzs-tern-a-krpt-medence-szomszdos-orszgaival


Eredmények

Megvalósult események:
  • Délvidékiek, felvidékiek Bugacon
  • Hálózatfejlesztő workshop 2018 - Gyula (RMCSSZ)
  • CEJ Balaton
  • Kárpát-medencei ifjúsági és civil fesztivál 2018 - SCOUTLAND - Szalki-sziget
  • Cserkészbatyu
  • Kárpát-medencei családos, civil és ifjúsági fesztivál 2018 - Gubacs
  • Önkéntes program a Gubacs fesztiválon
  • Vízi szakág tanulmányút - Tiszabecs
  • Növényismereti tanulmányút - Szeged

Csapatmentorok Hálózata:
Sajtómegjelenések:

Résztvevők mondták

"Tetszett a fesztivál légköre, a cserkész közeg. Tetszett, hogy lehetett értelmesen is eltölteni az idődet, ha arra szottyant kedved napközben. Jó volt a vízközelség mindenképpen." (Ákos, 21 - SCOUTLAND)

"Áh fergeteges, óriási kezdeményezés. Hogy is mondjam, büszke vagyok, hogy majd egyszer elmondhatom a gyerekeimnek; én ott voltam az első Scoutlanden." (Bori, 17 - SCOUTLAND)

"Fantasztikus programokat hoztatok ide, évekig fogunk ebből táplálkozni."   (Jánvári Andrásné, polgármester - Gubacs)

"Nagyon jó volt más cserkészcsaládokkal beszélgetni, és látni, hogy mennyi mindenben hasonlítunk; hasonlóak a problémáink, a megoldási kísérleteink stb. Jövőre szívesen segítünk az előkészületekben, mert szükség van erre a rendezvényre."  (Morvayné Szegedi Krisztina, önkéntes, cserkész - Gubacs)Galéria


 
img_8236.jpg

38036936_525712907859943_7768362684633841664_o.jpg
38703258_531642910600276_244447612680273920_o.jpg