Imre herceg terv

Imre herceg terv – közelebb egymáshoz

Bevezető


A cserkészet, mint a gyermekvédelmi jelzőrendszer része? Szükséges-e romológiai kiadvány a
cserkészvezetőknek? Mi a Magyar Cserkészszövetség feladata a hátrányos helyzetű gyermekek nevelésében?
Egy több mint száz éves ifjúsági szervezetnek van-e létjogosultsága a 21. századi Európában? Mindezekhez
mégis mi köze BI PI-nek, a fesztiválcserkészetnek, az instának és a mobil appoknak?


Kérdéseink már vannak, a válaszok megfogalmazásának az Imre herceg terv csak a keretét adhatja. A hangsúly
továbbra is a tagságon van, hiszen Ők a kulcsai a projekt sikerének és annak, hogy méltón szembe tud-e nézni a
Magyar Cserkészszövetség az új kihívásokkal, nem eltévelyedve határozott értékrendjétől, hagyományaitól. Ez
egy hosszú tanulási folyamat, számos nehézséggel, ami csak a cserkészet előnyére válhat, hogy továbbra is
büszkén vállalt hitvallását közvetíthesse a világ felé.

Hajnáczky Tamás
szakmai vezető

A projektről

A Magyar Cserkészszövetség a Familiare Társadalomszervező Központtal közösen valósítja meg több, mint 3 éves programját, melynek lényege a közösségfejlesztés és a tanításon kívüli nevelés. Mivel a cserkészet egyik alapja a segítőkészségre való törekvés, ami a cserkésztörvények és a cserkészfogadalom szövegében is megnyilvánul, ezért az uniós támogatású projekt célja, hogy a hátrányos helyzetű településeken élő gyermekek és fiatalok élményalapú programok során ismerjék meg a társadalmi szerepvállalás jelentőségét, és ezáltal életrevaló, magukért és másokért felelősséget vállalni tudó felnőttekké váljanak. A 2021 májusig tartó program során a nevelési-módszertani anyagok kidolgozása mellett a gyermekek tanításon kívüli programokon, táborokban, műhelymunkákon, felkészítéseken vehetnek részt, ahol megismerhetik az önkéntesség, elfogadás és befogadás fogalmát, emellett pedig jó lehetőség adódik készségeik fejlesztésére, ismereteik bővítésére az iskolán kívüli időszakokban. 

Az alapító Lord Baden-Powell of Gilwell az 1937-es cserkész világdzsemborin elmondott szavai szerint „a cserkészegyenruha elrejt minden, országon belüli társadalmi különbséget, és az egyenlőséget szolgálja; de még ennél is fontosabb, hogy elrejti a nemzeti, faji és vallási különbségeket is, és mindenkivel érezteti, hogy együtt egy nagy testvériség tagjai”. Ennek a szemléletnek a figyelembevétele mellett a cserkészet, és az Imre herceg terv az egyik leghatékonyabb kompetenciafejlesztő program, hiszen a cserkészmódszer által szisztematikusan, gyakorlatorientáltan fejlesztjük a gyermekek szociális képességeit és kompetenciáit, melyek összecsengenek az EU preferált vállalkozói és munkavállalói készségi és képességi elvárásokkal.

A Familiare Társadalomszervező Központ a projekt során az Ifjúsági Vezetőfelkészítő Program keretében a 18 és 25 év közötti fiatalok részére biztosít felkészítési lehetőséget a felnőtté váláshoz, vezetői képességek elsajátítására, és a nagybetűs élet megkezdéséhez.

Eredmények

Megvalósult események:

 • Mikulás kupa 2017
 • Roadshow 2018 – 1 = Gyereksziget+VOLT fesztivál
 • Roadshow 2018 – 2= Sziget+Strand fesztivál
 • XIV. Szegedi Árvízi Emléknap
 • VIII. kerületi cserkésznap Csolimpia - Jászberény
 • Kósza hétvége - Szombathely
 • Vadonlakó szakág tábor
 • IV. kerület cserkésznap - Nagyvázsony
 • IX. kerületi sportnap - Nyíregyháza
 • Országos cserkésznap - Nagykovácsi
 • Vízi szakág tábor (Balaton)
 • Vizi szakág tábor - Makó


Sajtómegjelenések:


Résztvevők mondták

„A tábor célja az volt, hogy a fiatalokban - tovább lépve egy egyszerű erdei táborozáson - a természettel való interaktív kapcsolatot alakítsunk ki, hogy a személyes élmények hatására a mindennapokban is környezettudatosabban éljék életüket, és a természetben megélt önállóságból az élet más területein is önbizalmat merítsenek.” (Kovács Árpád - Vadonlakó szakág tábor)

„Idén is nagyon vártuk a cserkésznapot, az őrsünkkel többször is vettünk már részt cserkésznapi rendezvényen. Ami nagyon tetszett, hogy rengeteg változatos program volt, így a parkot körbejárva, több programponton is megállva, sokféle játékot és foglalkozást kipróbálhattunk. A kedvencem a drótkötélpálya és az élő csocsó volt. Már nagyon várjuk a jövő évi cserkésznapot is!” (Péter, 15 - Országos Cserkésznap)

„Szerintem óriási dolog, hogy a Civil sziget központi elemét, a várat, mi cserkészek építettük! Az volt a legvagányabb építmény az egész fesztiválon!” (Bence, 19 - Roadshow, Sziget fesztivál)

„Ez volt életem első fesztiválja, és nagyon élveztem! Jó volt, hogy cserkészként vehettem részt rajta, és megismertethettem olyanokkal is a mozgalmat, akik máshol nem taltalálkoztak volna vele.” (Kata, 18 - Roadshow, VOLT)

Projektmenedzsment tagjai


Pályázati felhívás

https://www.palyazat.gov.hu/efop-136-17-ifjsgi-kiskzssgi-egyttmkdsek-tmogatsa

Galéria
17191875_884006138369186_1847534640878182640_o.jpg
 
40441521_10156839637587558_3716502889913384960_o_0.jpg