Vezetéstudományi kiadvány készül

Beküldte kommunikacio - 2018. június 12., 20:50

A vezetőképzések és a hozzájuk kapcsolódó emlékeztetők eddig is sok tudományos megközelítést, utalást tartalmaztak, elsősorban pedagógia-pszichológiai témakörben, az utóbbi időben pedig már az üzleti életből vett vezetés-szervezés szakirodalmából is. Most a kettő keresztmetszetében gondolkodunk arról, mi is a vezetés, hogy egy gondolatébresztő kötetet készítsünk belőle.

Első lépésként a jelenlegi vk-emlékeztetőkből indultunk ki. Dr. Pilinszki Attila, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének adjunktusa volt segítségünkre abban, hogy az eddigi szövegeket átnézte tudományos-szakmai szemmel (külön kitérve a korrekt hivatkozás szabályaira), valamint további elméletek leírásával gazdagította az anyagot.

Az első verzió szerint külön anyagokat terveztünk, elsősorban az emlékeztetők frissítését céloztuk meg. (Aki véleményezte az infólistára kiküldötteket, még ebben az állapotban láthatta.) Továbbgondolva azonban rájöttünk, hogy nem feltétlenül ez a legjobb megoldás. Egyrészt az őrsvezetők nem feltétlenül igényelnek tudományos hátteret, őket elsősorban a módszertan, a kézzelfogható „mit?” és „hogyan?” érdekli. Az idősebb vezetők, segédtisztek és tisztek képesítéstől függetlenül viszont több megbízatásban is dolgoznak (egyszerre vagy egymás után), őket jobban érdekelheti egy átfogóbb szemlélet. Ráadásul a vezetőképzéseink rendszere szerteágazó, így nem biztos, hogy központilag, egy szempont alapján kell frissíteni minden képzési szint emlékeztetőjét. Úgy döntöttünk, szerencsésebb egy kötetet készíteni, a 18 éven felüli vezetőket megcélozni vele, képviselve a hosszú és változatos vezetői életpálya modelljét; a vk-törzseknek pedig rendelkezésére bocsátani az anyagot, hogy ha úgy látják jónak, átdolgozhassák ez emlékeztetőket a maguk szempontjai szerint, bártan merítve az anyagból.

A csapatmentorok (regionális hálózati koordinátorok) segítségével mostanra készült el a három szöveget egyetlenné fésülő első verzió, ám még tovább fogunk rajta dolgozni. A prototípus szerkezete lesz a későbbi kötet gerince, amely a vezetés alapjaitól a csapat felépítésén és működtetésén át egészen a feladat átadásáig tartó ív mentén tárgyalja a különböző elméleteket. Terveink szerint jövő nyárra már a vezetők kezében lehet a könyv. Mivel ezek főleg az üzleti vezetés világából érkező kutatások, át kell ültetnünk őket a cserkészvezetés világára. Szeretnénk minden modellhez öt megbízatási szinten a lehető leggazdagabb példatárat kötni: őrsvezetés, rajvezetés, csapatvezetés, képzői munka és szövetségi feladatok (szakvezetőktől a küldötteken át az elnökségekig). Igyekszünk az eddig használt elméleteken túl további, újabb gondolatokat is beépíteni, így a kutatás most folytatódik. Természetesen csak röviden tudjuk bemutatni az egyes vezetés-képeket, inkább ötlet-, és gondolattárnak szánjuk a kötetet. Ezért is fontos a korrekt hivatkozás, hogy akit annyira megragad a téma, tudja, hol olvashat bővebben az egyes modellekről.

És hogy a cserkészet gyökereiről se feledkezzünk el, beleépítettük Bi-Pi „vezetéselméletét” is: kigyűjtöttük minden magyarul elérhető művéből az összes vezetésre vonatkozó gondolatát, melyek egy része az egyes fejezetek mottóiként szolgálnak, a többi pedig a függelékben lesz elérhető.

A projekt most „A vezetés ösvényein” munkacímmel fut, hogy szemünk előtt maradjon a lehetőségek és minták sokfélesége, és hogy cserkészet, a cserkészvezetés mégsem bonyolult tudomány, hanem a szívből jövő, szabadban és szabadon való játék. Amit nagyon is komolyan veszünk.

A Vezetéstudományi kiadvány az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt finanszírozásában készül.

Rovat: