Két új cserkész emléktábla Pécsett

Beküldte MCSSZ - 2013. július 02., 10:32
A hazai cserkész katakomba-korszak (1948-88) két kiemelkedő lelki vezetőjének állítottak emléktáblát pécsi-baranyai cserkészek a tavasz folyamán. Mindketten súlyos börtönbüntetést szenvedtek a titkos cserkészetben folytatott tevékenységük "jutalmául".
 
Április 24-én, védőszentünk, Szent György ünnepén a Belvárosi templomban Csonka Ferenc plébános atyára emlékeztünk, aki elsősorban a 217. számú Keresztény Munkás Ifjú csapatot patronálta. Már nem érhette meg a magyar cserkészet 1988-as legalizálódását; 62 esztendősen a budapesti Astoria szálló közelében máig nem egészen tisztázott körülmények közt közlekedési balesetben vesztette életét. Az emlékmise főcelebránsa Aczél L. Zsongor atya volt.
 
Bolváry László Pál pálos atya emléktábláját a Mecsek oldalában épült Pálos-templomban állítottuk fel. Ő a 10. P.Á.R. és a 47. számú P.C.F. csapatok 1953-as egyesüléséből született sziklatábor csapatot pártfogolta. Kétszeri börtönbüntetés után, kalandos körülmények közt kijutott az Egyesült Államokba, ahol az akkor már szintén emigrált Mindszenty József közbenjárására a pittsburgh-i magyar plébánia és cserkészcsapat vezetőjeként 11 esztendőt töltött. 1991-ben hazatérve "teljes gőzzel" vetette bele magát a cserkészmunkába. 2001-ben 77 évesen távozott el közülünk. Az emlékmisét Udvardy György megyéspüspök, Bíró László tábori püspök és Bátor Botond pálos tartományfőnök koncelebrálta zsúfolt templom előtt.
 
További képek Csonka Ferenc atya emléktábjáról ide kattintva érhetők el. 

Ivasivka Mátyás cst.
Rovat: