Híres cserkészek 3.: Szent-Györgyi Albert

Beküldte szerkeszto - 2012. szeptember 22., 15:59
Híres cserkészeket bemutató sorozatunk ezúttal a reáltudományok egyik közismert művelőjét, a C-vitamin feltalálóját, Szent-Györgyi Albertet mutatja be.

Szent-Györgyi Albert 1893-ban született Budapesten. Gimnáziumi tanulmányait a mai Lónyay Utcai Református Gimnáziumban végezte, és ott töltött évei alatt volt cserkész a 15. Bethlen Gábor Cserkészcsapatban. A budapesti tudományegyetemen szerzett orvosi diplomát, és 1927-ben doktorált biokémiából. 1930-tól a szegedi egyetemen, 1945-től pedig a budapesti tudományegyetemen a biokémia professzora.

A háborúban politikai szerepvállalása is volt. Neve alatt megalakult a SZESZ, azaz Szent-györgyi Szervezet, melynek célja egy antifasiszta párt megalapítása volt. 1943 februárjában felvette a kapcsolatot a szövetségesekkel. A német megszállást követően bújkálni kényszerült, csoportja pedig bekapcsolódott az ellenállási mozgalomba.
1947-ben az USA-ban telepedett le, ahol a Marine Biological Laboratory igazgatója, a darthmouthi orvosi főiskolán a biofizika, a Brandeis Egyetemen pedig a biológia professzora volt.

A közhiedelemmel ellentétben nem ő fedezte fel a C-vitamint, viszont neki sikerült először mesterséges úton létrehoznia. Kimutatta, hogy a Szeged környéki paprikában jóval több C-vitamin található, mint a citrusfélékben. Kutatásai rendkívül fontosak voltak az izomszövet működésének megértésében, illetve a citrát-kör (Szent-Györgyi–Krebs ciklus) felfedezésében. C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaiért és a biológiai égésfolyamatok terén tett felfedezéseiért 1937-ben orvosi Nobel-díjat kapott. 1989-ben hunyt el.
 
Rovat: