Gyermekvédelem cserkész szemmel

Beküldte kommunikacio - 2018. április 06., 12:02

A gyermekvédelem kérdése engem nem is érint! - Ja, de.

Cserkészvezetőként feladatunknak tekintjük a ránk bízottak védelmét. Az őrsi rendszer, a személyes kapcsolatok, a támogató közeg, a fogadalom, a cserkésztörvény és a cserkészmódszer elemei mind segítik az őrsét/raját/csapatát vezető cserkészt, hogy – még ha nem is mindig teljesen tudatosan – rengeteg mindent megvalósítson a gyermekvédelem szempontjai közül.

Ha szeretnéd tudni, hogy mi mindet teszel meg már most azért, hogy megvédd a rád bízottak testi-lelki-szellemi-szociális épségét, vagy ha érdekel, hogy cserkészvezetőként hogyan tudod cserkészeidet abban segíteni, hogy meg tudják magukat védeni, akkor neked írjuk ezt a kiadványt.

Rendszereznéd tudásodat, vagy új dolgokat építenél be módszertani készletedbe? A kiadványban igyekszünk segíteni Neked ezekben a vezetői szolgálatodnak megfelelő szinten. Ha rendezett családi hátterű gyerekeket vezetsz, segítünk, hogy még jobban tudd támogatni cserkészeid fejlődését. Ha úgy látod, hogy nap mint nap megoldandó kérdésekkel találkozol, akkor igyekszünk számodra minél több helyzetre iránymutatást nyújtani, és ötletet adni, hogy kihez fordulhatsz segítségért.

A kiadvány fogalmi alapokat ad a gyermekvédelem témakörében, így megismerheted annak szempontjait, szegmenseit, kérdéseit, ráláthatsz annak összetettségére. Cserkészvezetői szemmel vizsgáljuk a bizalom kérdését, a biztonságos környezet igényét és vezetői szereppel kapcsolatos fogalmakat, melyek nagy fontossággal bírnak a gyermekvédelem témakörében. Ismereteket kívánunk nyújtani a kortársak közötti zaklatás és a gyermekbántalmazás megelőzéséhez, a már kialakult helyzetek felismeréséhez és kezeléséhez. Szeretnénk a kiadvány által olyan ismeretek és attitűd birtokába juttatni a vezetőket, aminek használatával a rájuk bízott gyerekeket és fiatalokat egymás tiszteletére és önmaguk megvédésére tudják bátorítani. Mindezek mellett tájékoztatást adunk a gyermekbántalmazás kezelésére vonatkozó jogszabályi kötelezettségeinkről. Jelenleg a kiadvány tartalmi részének véglegesítéséhez közeledünk. A további fejlődéséről, a várható megjelenés dátumáról értesíteni fogunk Benneteket. Ezúton is köszönjük mindazon cserkésztestvérek munkáját, akik segítették, illetve jelenleg is segítik a kiadvánnyal kapcsolatos munkát." (Rudanné Németh Csenge cst. (1909.) szakmai szakértő írása)

Megkérdeztük az Országos Elnökséget is, hogy az Imre herceg tervben megvalósuló  Gyermekvédelmi ismeretek cserkészeknek  című kiadvány milyen megfontolások alapján vált szükségessé. Pótó Judit csst. (673.) az MCSSZ országos elnöke ezt válaszolta:

„Szeretnénk, ha a gyermekvédelemmel kapcsolatos ismeretek korszerűbbé válnának, és azok a cserkészvezetőink birtokába jutnának. Emellett a WOSM is ajánlja a tagszövetségeinek, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak a gyermekvédelemmel kapcsolatos ismeretek bővítésére.”

Rovat: