Generációk közti kapcsolatépítés

Beküldte kommunikacio - 2018. február 09., 10:05

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2018.02.01.

Mesélj Nagyi! - A Magyar Cserkészszövetség társadalmi szerepvállalásának erősítése a közösségek fejlesztésével 

A Mesélj Nagyi! projektet a Magyar Cserkészszövetség valósítja meg azzal a céllal, hogy összehozza a különféle generációkat és erősítse társadalmi szerepvállalásukat. Az elsősorban karitatív, önkéntes alapon végzett tevékenységekkel a Szövetség a generációk közötti együttműködést segíti elő. A projekt keretében 14-35 éves fiatalok szerveznek foglalkozásokat és programokat 60 év feletti idősödő és idős személyek számára, melyek témái a digitális technikához és korunk különböző fejlesztéseihez kapcsolódnak.

A cserkészek legfőképp arra tanítják nagyszüleik generációját, miként lehet egy-egy internetes profilt létrehozni, emailekhez fényképeket és más mellékletek csatolni, illetve azokat letölteni. Abban is kapnak segítséget az idősebbek, hogyan kell dokumentumokat formázni, lementeni, majd a már lementett dokumentumot megtalálni, azt tovább szerkeszteni. Ez a program heti rendszerességgel több csoportban zajlik.

A virtuális kapcsolattartás elsajátítása mellett a projekt nagy súlyt fektet a személyes találkozásokra is. Szeptemberben elindult a cserkészklub, mely nem csak cserkész tagok előtt áll nyitva. Célja minél szélesebb körben, korosztályokat átfogó témákat találni ezekre az alkalmakra a generációk közti kapcsolatok kiépítése és fenntartására. Ilyen volt Szigetvári Eszter élménybeszámolója a Fjällräven sarki expedícióról, melyben 330 km tett meg kutyaszánon, majd Hiripi Edina és Varga Gabriella beszámolója arról, hogyan élték meg az El Camino zarándokutat. A harmadik alkalmon a „ska” zenei irányzatot mutatta be Majorszki András élő előadásával.

„A projekt kapcsán a  Magyar Cserkészszövetség országos ügyvezető elnöke, Pótor József kiemeli: a cserkészet az egyik legjobb kompetenciafejlesztő program, a közösségünkben eltöltött idő alatt a gyermekek hatéves koruktól felnőtté válásukig élménypedagógiai foglalkozásokon, képzéseken vesznek részt. A cserkészmódszer által szisztematikusan, gyakorlatorientáltan fejlesztjük szociális képességeiket és kompetenciáikat, melyek összecsengenek az EU preferált vállalkozói és munkavállalói készségi és képességi elvárásokkal is.” 

Projekt időszak: 2017. április 1 – 2020. március 31. Az EFOP-1.3.5-16-2016-00369 Európai Unió finanszírozásában megvalósuló program keretösszege 25 millió Ft.

További információ: kommunikacio@mcssz.hu

Rovat: