Ezmiez #fesztiválcserkészek?

Beküldte kommunikacio - 2018. július 11., 21:11

Na de mit adtak nekünk a #fesztiválcserkészek?

A nyár minden cserkész számára a táborok idejét jelenti. Azonban a tanítási szünetben azon a tíz-tizennégy napon túl is kínál szuper programokat a külvilág, ilyenek a hazai szervezésű kisebb-nagyobb fesztiválok. Miért ne legyünk ott mi is, cserkészek? Negyedik éve jelenik meg a cserkészet különféle programokkal, játékokkal a Gyerek Szigeten június minden hétvégéjén, a soproni VOLT-on június utolsó hetében, majd a Szigeten augusztus első felében, végül a Strand fesztiválon Zamárdiban augusztus vége felé. Kíváncsi vagy rá, miért éppen ezeken a helyeken mutatjuk meg magunkat, és miért?

 

Horváth András, Hori (25.) a fesztiválcserkészek projektvezetője - Azért ezeken a helyeken jelenünk meg, mert a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. képviselőivel sikerült egy jó kapcsolatot kialakítani, így azokon a fesztiválokon szívesen látnak bennünket, ahol van Civil Falu. Itt az elmúlt négy év alatt az egyik legnépszerűbb pont lett a cserkészek sátra, standja. Nincs erre vonatkozó ígéretünk, de jövő májusban talán még a Gourmet Fesztiválon is megmutathatjuk magunkat, hiszen folyamatban van a Millenárison egy gyermek sarok kialakítása.

 

MCSSZ: Milyen eredménye van eddig a fesztiválcserkészeknek a cserkészet felé és a külvilág irányába?

 

Hori: Egyre többen tudják meg a cserkészek, hogy van egy ilyen lehetőség, ahol némi segítségért a Gyerek Szigeten illetve a zenei fesztiválokon teljes fesztiválélményt kaphatnak, ami elég jó “üzlet”. Kifelé pedig egyre többen ismerik meg a cserkészetet azok is, akik eddig nem találkoztak velünk. Vannak új ismerőseink, akik évek óta visszajárnak hozzánk, részt vesznek az újabb és újabb programjainkon, este a koncerteken és bulikon is a mi társaságunkat választják. A Gyerek Szigeten egyértelműen látszik, hogy nagyon sok gyerek és szülő érdeklődik a tényleges belépés iránt, megkérdezik, merre vannak az országban cserkészcsapatok, melyiket ajánljuk, kisebbet vagy nagyobbat, mik a saját tapasztalataink. A többi fesztiválon inkább a cserkészet “márkafrissítése” történik; egyáltalán halljanak róla, hogy a cserkészet nem ért véget a második világháborúval, hogy mi nem az úttörők vagyunk - sokaknak még ez a kép él a fejében.

 

MCSSZ: Miért van szükség arra, hogy az értékközpontú cserkészet egy zenei fesztiválon adjon képet magáról?

 

Hori: A fesztiválmegjelenés a sok közül az egyik lehetőség, amivel a mai kor fiataljait meg lehet szólítani a cserkészet által. A fiatalok ugyanabban a világban élnek mint mi, használják a tömegkommunikációs eszközöket és közösségi felületeket. A nagyobbak járnak fesztiválokra, lazulnak és nyitottak az ismeretlen programok, játékok iránt. Mi rengeteg ilyen dolgot végzünk a cserkészetben, itt a lehetőség megmutatni azokat a nem cserkészeknek is. A fesztiválozók pedig hálásak a reggeli másnaposság után de az esti koncertek előtt, hogy egy élménydús programot kínálunk nekik. A Civil faluban sok szervezet olyan megjelenéssel van kint, hogy töltsd ki a totót, kvízt, kapsz érte egy labdát. Na, mi nem ezzel szolgálunk - mi élményt adunk. Végigmehetnek egy szabaduló szobán, sikerélmény! Nem adunk kulcstartót de kötelet igen ahhoz, hogy készítsenek kósza koloncot, amit megtanítunk nekik. Karkötőt is lehet idén kapni, de azt is maguk csomózzák. Közben beszélgetünk a cserkészetről, mindenki elmondhatja a saját élményeit, indíttatását. Vagyis csinálunk egy cserkészies programot a külsősökkel együtt.

 

MCSSZ: Van napokra lebontott ütemterv, vagy minden nap ugyanaz a program?

 

Hori: Általában ugyanazokat a programokat kínáljuk, de eltérő kínálattal a fesztiválok műfaja szerint. A VOLT-on pluszban adunk gyerekprogramot is a soproni cscs. közreműködésével. Ez három napig tart. Minden helyszínen vannak építményeink, akadálypálya, alkalmazkodva a helyszíni adottságokhoz. Idén például akadt egy nagy, kidőlt fa, amit felhasználhattunk. Székek és asztal lett belőle. A Szigetre is visszük ezeket magunkkal. A Sziget azért is különleges alkalom, mert ez a leghosszabb, itt a látogatók többsége külföldi amiért a játékainkat angolra kell átültetni. Lesz egy nagyméretű installációnk, igaz, nem a mi standunknál: épül egy háromszintes, 12 szögből álló Cserkészvár, ami a Civil Sziget központi helyszíne lesz workshopokkal, előadásokkal. Díszítésében is messze hirdetni fogja, hogy ezt cserkészek építették - tele lesz nyakkendőkkel, liliommal. Most a VOLT-on kaptunk plusz feladatot is a szigetesektől, nekünk kellett a civil és a festipay-es kempinget őrizni, ezért cserébe kaptunk pihenőnapokat.

 

MCSSZ: A külföldiekkel mi a célunk a Sziget fesztiválon?

 

Hori: Nem a toborzás, persze. Viszont meglepően sok olyan társasággal találkozunk, akik cserkészek odahaza. Belgiumból, Franciaországból komplett őrsök jöttek! Volt alkalmunk megismerni a különbségeinket, játékokat cseréltünk, hálózatot építettünk.

 

MCSSZ: Milyen attribútumai vannak a fesztiválcserkészeknek?

 

Hori: Az idei évben kicsit felhúztuk a külső megjelenésünket. Eddig is figyeltünk arra, hogy olyan sátrunk legyen amilyen másnak nincs, legyen menő az építményünk. Most abban fejlesztettünk, hogy a fesztiválok dizájnjához is igazodjunk. A VOLT magenta, a Sziget piros a Strand balatonzöld színű. Ezekben a színekben készültek el a fesztiválnyakkendők fehér szegéllyel. Van egy közös pólónk, tornazsákunk, full cap sapkánk illetve felvarróink és 3D-s nyomtatású nyakkendő gyűrűnk.

 

MCSSZ: Aki követi az instagramon a hungarian_scouts oldalunkat jól láthatja, hogy sok az általatok közzétett aktivitás. Hogy alakult ez?

Hori: Azt az oldalt néhány éve még a külügyeseink hozták létre, de minimálisan volt kihasználva. Tavaly vettük át a Gyerek Sziget előtt, akkor 150-300 között volt a követők száma. Azzal, hogy a tavalyi évben lényegében végig dokumentáltuk a fesztiválcserkészek nyári programjait elértük a 800-as számot. Mára ez 1800 főre növekedett. Idén kilenc napot voltunk eddig fesztiválon, kilenc bejegyzés született eddig, várható hamarosan két rövid video is. Reméljük, hogy az oldal népszerűsége másokat is inspirálni fog, és eljuttatja hozzánk a méltó minőségű és megfelelő méretű tábori fényképeit, videóit, téli portyás anyagait, amit nagy szeretettel osztunk tovább követőink felé.

Rovat: